Ющенко хоче коректувати ціну на російський газ протягом року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко хоче коректувати ціну на російський газ протягом року

Енергетика
448
Президент Віктор Ющенко вважає за необхідне передбачити в контракті на постачання російського газу можливість коректування протягом року ціни на природний газ відповідно до світових коливань. Про це заявив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак, повідомили в прес-службі Глави держави.
За його словами, відповідно до загальносвітової практики нафта та окремі продукти її переробки використовується в якості альтернативного до природного газу ресурсу енергії. Він відзначає, що із серпня поточного року спостерігається істотне падіння світових цін на нафту з 140 до майже 50 доларів. Зниження цін на нафту, заявляє Шлапак, безсумнівно приводить до зниження вартості природного газу.
"Якщо на початку поточного року середньоєвропейська ціна газу становила більше 400 доларів, то до початку четвертого кварталу вона впала майже наполовину. Фахівцями прогнозується наступне зниження світових цін на природний газ, тому газ для українських споживачів повинен купуватися Україною за значно нижчою ціною, ніж та, про яку було заявлено керівництвом Росії", - сказав Шлапак.
"Саме тому вважаємо за необхідне передбачити в контракті на постачання газу можливість коректування протягом року ціни на природний газ відповідно до світових коливань", - заявив він.
Нагадаємо, 24 листопада Олександр Шлапак прогнозував погашення боргів української сторони перед російським "Газпромом" в обсязі 1,2 млрд. доларів за постачання природного газу.
"Газпром" уже підготував документи для звернення до Міжнародного суду зі скаргою на Україну за несплату боргу" .
20 листопада, голова ВАТ "Газпром" Олексій Міллер після зустрічі із Президентом РФ Дмитром Медведєвим заявив, що ціна газу для України з 1 січня 2009 року може перевищити 400 доларів.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас