Банкіри не знайшли вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри не знайшли вихід

Валюта
8108
На підтримку курсу гривні Нацбанк може витратити $2 млрд. до кінця року. У таких умовах НБУ готовий жорстко звузити операції, під якими валюта буде продаватися з резервів, відпустивши курс долара для імпортерів і населення. Готуючись до збільшення неповернень з кредитів, банкіри лобіюють досудові процедури вилучення застав та обговорюють можливість конвертації в гривню довгих валютних кредитів населенню.
П'ятнична зустріч банкірів і правління Нацбанку пройшла без участі президента. "Віктор Ющенко не почув слушних пропозицій щодо виходу із кризи. Очевидно, своєю відсутністю президент хоче показати, що без його втручання проблема на банківському ринку не вирішиться", - говорить один з учасників зустрічі.
Інший банкір вважає, що в президента немає своїх ідей щодо протидії кризі, тому він і не брав участь у зборах. "Я ледве не знепритомнів, коли президент заявив про те, що в банківській системі багато зайвих грошей. Це при 10-12 млрд. грн. на коррахунках", - скаржиться фінансист. За його словами, фінансовій еліті доведеться самостійно вирішувати проблеми міжбанку. "Думаю, коли збираються голови правлінь 20-ти найбільших банків, це не можна назвати безмозким збіговиськом. Ми обов'язково знайдемо вихід", - вторить йому колега з банку з іноземним капіталом. Втім, у п'ятницю цього не відбулося.
Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, який вів нараду, поділив її на дві теми: стабілізація курсу гривні і ліквідності банківської системи, а також питання захисту кредиторів. Щодо першого пункту, за словами одного з банкірів, говорили "багато і часто не за темою". Банкіри обговорили й адміністративні заходи щодо зниження курсу долара - через обмеження імпорту (голова НБУ Володимир Стельмах виступає за повне обмеження кредитування автоімпорту), зняття цінових обмежень із продажу готівкової валюти і закриття агентських обмінних пунктів.
Швидше за все, з нового року буде введена повна заборона на видачу валютних кредитів населенню і підприємствам, що не мають валютного виторгу. Тим самим Нацбанк намагається знизити валютні ризики позичальників, яким, зважаючи на все, доведеться зіштовхнутися з подальшим зростанням курсів валют.
Володимир Стельмах заявив, що НБУ готовий утримувати курс у певних рамках, однак не уточнив, у яких саме. Очевидно, він змирився з тим фактом, що рефінансування НБУ буде постійно тиснути на валютний ринок, і не буде його жорстко обмежувати. Банківська система щодня погашає депозитів у десять разів більше, ніж видає кредитів. Щоб утримувати хоча б частину вкладників, банкіри змушені пропонувати їм конвертувати гривневий вклад у валютний. В результаті відкривається коротка позиція з валюти, яку потрібно негайно закривати. Звідси і постійно зростаючий попит на долар на міжбанку.
Стельмах повідомив, що відтік депозитів з банківської системи становить близько 700 млн. грн. на день, більша частина з яких потрапляє на валютний ринок і тисне на курс долара. Нацбанк не може поміняти всі гривневі вклади на валюту, тому на валютних аукціонах, у першу чергу, будуть задовольняти заявки банків на купівлю валюти для погашення валютних депозитів клієнтів, а також виплати банками та їх клієнтами зовнішніх боргів і відсотків за ними.
НБУ не може вчинити інакше: відповідно до умов меморандуму, підписаного з Міжнародним валютним фондом, центробанк зобов'язаний забезпечити на кінець року наявність чистих резервів у розмірі $31,4 млрд. На 1 листопада, з урахуванням першого траншу коштів кредиту МВФ, у ЗВР було близько $36,4 млрд. Із цих коштів у листопаді витрачено вже близько $3,5 млрд., що означає наявність у НБУ лише приблизно $2 млрд. на проведення інтервенцій на міжбанку.
"Якщо НБУ порушить домовленість про достатність резервів на кінець року (т.зв. performance criteria), наступного траншу кредитних коштів МВФ не буде", - пояснив один зі співробітників Міжнародного валютного фонду.
Тим часом, попит на валюту на ринку в п'ятницю знову перевищив $1 млрд., а котирування долара знову доходили до позначки 7 грн./$1, а потім опустилися до рівня 6,6-6,7 грн./$1. У відповідь НБУ провів психологічну інтервенцію: продавав валюту за 6,17 грн./$1, однак тільки в обсягах 5-10% від сум заявки банків, реалізувавши з резервів звичні $100 млн. У відповідь відразу ж злетіли котирування безпоставкових форвардів на курс гривні в Лондоні: у п'ятницю місячні NDF продавалися вже за курсом 8 грн./$1.
Банкіри відкоту курсу не очікують: низька ліквідність банківської системи і залишки на ностро-рахунках говорять про те, що ні банки, ні підприємства не мають значних запасів вільної валюти, що може бути продана на міжбанку, і стримати девальвацію гривні.
Фінансисти вже почали готуватися до найгіршого. На п'ятничній нараді були створені кілька робочих груп із представників Асоціації українських банків, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції та Митслужби. Вони повинні розробити правову методику досудового стягнення застав і заборону на виїзд за кордон особам, які не погашають банківські кредити.
Олександр Шлапак додав сюди найбільш дискусійну пропозицію: конвертувати валютні зобов'язання позичальників, що не мають валютного виторгу, у гривню. На думку Шлапака, такий захід дозволить піти від курсових ризиків, насамперед, для населення.
За його оцінками, конвертовані можуть бути всі довгі зобов'язання клієнтів банків (за даними НБУ, кредити банків у валюті на термін від року до п'яти перевищують $27 млрд., на термін понад п'ять років - $90 млрд.).
"А що робити з пасивами?" - запитали в Шлапака банкіри, однак чіткої відповіді так і не дочекалися. Незрозуміло також, чи узгодиться ця ідея з Меморандумом МВФ. Офіційні роз'яснення від фонду "ЭИ" поки не одержали.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас