Невизначеність - зашморг на шиї фондових ринків (Огляд фондових ринків за 17 - 21 листопада) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невизначеність - зашморг на шиї фондових ринків (Огляд фондових ринків за 17 - 21 листопада)

Фондовий ринок
268
Світові ринки
На минулому тижні фондові ринки як і раніше перебували в стресовому стані. Втрати більшості світових фондових індексів були істотні і показували нові низи ведмежого ринку. По суті, ці втрати “з'їли” увесь приріст за період з жовтня 2002 до жовтня 2007, коли ринки перебували у висхідному тренді. Більше того, індекс Нью-Йоркської фондової біржі S&P впав до рівня 1997 року. Падіння інших світових фондових індексів склало в середньому за тиждень 6-10%. Німецький DAX-30 втратив 6,5%, британський FTSE-100 - 10,8%, японський NIKKEI-225 - 6,5%, російський РТС - 9,9%, а американські Dow Jones і Nasdaq - 5,9% й 8,7% відповідно.
Невизначеність затягувалася “зашморгом на шиї” фондових ринків у міру того, як все нові й нові корпоративні та економічні новини підживлювали занепокоєння інвесторів з приводу того, наскільки глибокою і тривалою буде ця криза. Серед найбільш обтяжуючих звісток цього тижня - події навколо Citigroup. Банк перебуває в такому хиткому становищі, що наприкінці тижня менеджмент Citigroup на екстреній зустрічі з найбільшими акціонерами всерйоз обговорював можливість продатися будь-якому більш здоровому банку за поточною ринковою ціною. Серед можливих покупців називалися Morgan Stanley, Goldman Sachs і State Street Bank. За результатами минулого тижня акції банку впали на 60% до $3,77, що майже дорівнює його комісії за видачу готівки.
Другою важливою подією тижня була поїздка топ менеджерів найбільших автовиробників США у Вашингтона для того, щоб просити конгресменів виділити фінансування, щоб уникнути масових банкрутств. Вся абсурдність ситуації полягає в тому, що прилетівши на своїх приватних літаках, менеджери так і не змогли пояснити, на що збираються витратити ці гроші і яких конкретних заходів буде вжито, щоб не допустити погіршення ситуації. У зв'язку з цим, Конгрес запросив у автовиробників план дій, що дозволить розглянути на початку грудня можливість такого фінансування.
ФРС підлила олії у вогонь, випустивши прогноз макроекономічних показників на наступний рік. Так, темпи зростання ВВП були зниженні з 2,0-2,8% до 0,2%-1,1%, а рівень безробіття підвищений з 5,3-5,8% до 7,1-7,6%. На додаток, Міністерство праці США повідомило, що споживчі ціни в країні в жовтні 2008р. знизилися на 1% у порівнянні з попереднім місяцем. Аналітики очікували, що даний показник зменшиться на 0,7%. У той же час промислове виробництво в жовтні збільшилося на 1,3%, однак лише завдяки його попередньому уповільненню через урагани. В цілому, всім зрозуміло, що промисловий сектор продовжує стискуватися. Гарною новиною цього блоку стало падіння споживчих цін у жовтні на 1%, у той час як ціни виробників впали на цілих 2,8%. Однак песимістично налаштований ринок порахував, що це наслідок слабшання економіки та провісник дефляції.
До рекордних мінімумів впали в жовтні показники будівельного ринку - як обсяг нового будівництва, так і число виданих на таке дозволів виявилися на рівнях 1959 і 1960 років, а стосовно чисельності населення і зовсім повернулися до часів Великої Депресії. Відповідно до дослідження Національної асоціації ріелторів, у третьому кварталі медіанна ціна житла в Штатах скоротилася в 80% міст, у середньому падіння склало 9% за останній рік. Огляд Національної асоціації домобудівників за листопад показав обвал настроїв у галузі до рекордного мінімуму в 9 пунктів, і це при тому, що 50 пунктів говорять про зниження активності. Свіжі дані показали подальше погіршення ситуації в листопаді. Індикатори ділової активності від ФРБ Нью-Йорка та Філадельфії відзначили нові мінімуми за кілька десятиліть - при цьому скорочення відчували всі основні компоненти. Щотижневе дослідження ABC News й Washington Post продемонструвало чергове погіршення настроїв споживачів - причому в чинність національної економіки зараз вірить всього 7% американців.
У загальному негативному тлі були присутні й проблиски оптимізму, хоча й ті сприймалися досить скептично. Так, Hewlett-Packard (HPQ) оголосив попередні фінансові результати, які подавали надію. Однак ринок їх сприйняв лише як ”виключення з правил”.
А от наступна подія мала сильний вплив на фондові майданчики. Ринок, який марнів весь тиждень, у п'ятницю піднісся духом на звістці про те, що секретарем Казначейства (Мінфіну) стане глава ФРБ Нью-Йорка Тімоті Гейтнер, який служив у ньому з 1988 року. Гейтнер - людина, досить поважна у фінансових колах, зокрема за те, що має всебічне уявлення про причини подій, що спіткали фінансові ринки. Після його неформального призначення ринки відразу злетіли на 5-7%.
Український ринок
Український фондовий ринок весь минулий тиждень віддавав перевагу руху в бічному тренді - без різких падінь і злетів, у результаті показавши зниження лише на 2,6%. При цьому 40 найбільш ліквідних паперів втратили в середньому 1,1%, а перший ешелон - 0,4%.
Серед галузей, найбільше впали акції енергетичних компаній - у середньому на 5,0%, менше - машинобудівних (-1,2%) і металургійних (-0,3%). При цьому найбільш активно торгувалися папери УкрАвто (-0,5%), Укрнафти (+8,6%), Укрсоцбанку (-2,5%), ЛуАЗу (+3,9%), Західенерго (-0,7%), Райффайзен Банку Аваль (-0,9%), Авдіївського КГЗ (-9,4%), Єнакіївського метзаводу (-0,6%) і Азовсталі (+9,7%).
Серед неоднозначних новин для українського фінансового сектора - звістка про те, що НБУ вирішив надавати рефінансування терміном до 1 року лише тим банкам, які зареєстровані у формі відкритого акціонерного товариства і статутний капітал яких становить не менш 500 млн. грн. - а це лише 25 найбільших банків з 181, які діє на сьогодні в Україні. Виходить, що так само як у США і Європі, допомога буде надаватися не тим, хто дійсно її потребує, а тільки “обраним”.
Зовсім не потішила учасників торгів статистика ринку праці. І хоча, як і очікувалося, у жовтні офіційний рівень безробіття збільшився на 0,1 п.п. до 1,9%, це, здається, тільки початок.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас