У Польщі за рік нерухомість подешевшала на 5-30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі за рік нерухомість подешевшала на 5-30%

Нерухомість
762
За останні 12 місяців нерухомість у Польщі подешевшала на 5-30%, залежно від регіонів і місць розташування об'єктів.
Про це свідчать дані експертів, опубліковані в газетах Polska та Rzeczpospolita.
За даними консалтингової компанії Expander, за останній рік середня ціна нерухомості на вторинному ринку в Польщі знизилася на 5%, на первинному - на 8%.
Інші учасники ринку відзначають, що ціни на вторинну нерухомість упали на 15%.
За даними експертів, яких цитує Rzeczpospolita, реальна ціна деяких квартир на 30% нижча, ніж заявлена.
Найбільше подешевшало житло в Познані (на Заході країни), в Ольштині (на Півночі) і Катовіцах (на Півдні). Зокрема, ціна метра квадратного об'єктів нерухомості в Познані знизилася з 6,5 тис. до 5,9 тис. злотих (до 2 тис. 030 доларів з 2 тис. 240 за нинішнім курсом долара).
При цьому, за даними Rzeczpospolita, у Познані можна знайти квартиру за ціною 5 тисяч злотих за метр квадратний (1 тис. 725 дол.).
У Гданську на узбережжі Балтійського моря в старій частині міста квартири продають за 6 тис. злотих (2 тис. 070 дол.) за метр квадратний, але в панельних будинках і віддалених районах можна знайти житло від 3,5 (1,2 тис. дол.) до 4,5 (1,55 тис. дол.) тисяч злотих за метр квадратний.
"Часто буває так, що власники змушені продавати нерухомість, тому що мають потребу в грошах і можуть знизити ціну навіть на кілька десятків тисяч злотих", - пише газета Polska.
У Варшаві, за даними Rzeczpospolita, можна знайти гарну квартиру, метр квадратний якої буде коштувати менше 7 тис. злотих (2,4 тис. дол.).
За даними порталу oferty.net, середні ціни в прайс-листах на вторинну нерухомість у столиці в жовтні виросли на 0,7% - до 9,575 тис. злотих (3,3 тис. дол.).
Аналітик з Open Finance Еміль Шведа прогнозує подальше зниження цін на нерухомість щонайменше до кінця першої половини 2009 року, після чого можлива їхня стабілізація.
У той же час експерти сумніваються, що в центральних частинах міст житло істотно подешевшає, оскільки попит на нього продовжує перевищувати пропозицію.
Аналітики називають головною причиною зниження цін на нерухомість різке зменшення обсягів кредитування через загострення фінансової кризи у світі.
За даними Комісії з фінансового нагляду Польщі (KNF), заборгованість поляків по іпотечних кредитах становить 146,5 млрд. злотих (50,5 млрд. доларів), ця сума - практично половина всього боргу польських громадян перед банками (близько 106 млрд. доларів).
Середньостатистичний розмір іпотечного кредиту становив 200 тис. злотих (близько 70 тис. доларів).
Більше 40 млрд. доларів поляки винні банкам по споживчих кредитах (покупка автомобілів, меблів, техніки).
ВВП 38-мільйонної Польщі торік виріс на 6,5% - до 422 млрд. доларів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас