ПФТС виводить облігації із себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС виводить облігації із себе

Фондовий ринок
684
Біржа ПФТС посилила вимоги до середньомісячної вартості біржових угод з облігаціями підприємств для їхнього перебування в лістингу ПФТС. Планку для першого і другого рівнів лістингу підняли в три рази. У результаті 37 емісій облігацій, які не відповідають новим вимогам, можуть бути перенесені в позабіржовий список. Через це постраждають страхові компанії і недержавні пенсійні фонди, яким доведеться продати такі активи дешево.
Фондова біржа ПФТС повідомила, що 17 листопада набуло чинності рішення про зміну вимог до включення і перебування в біржовому реєстрі ПФТС облігацій підприємств у частині середньомісячної вартості біржових угод. Вона визначається за підсумками шести місяців, що передували даті розрахунку. Рада біржі ПФТС підвищила мінімальний рівень вартості торгів для облігацій першого рівня лістингу з 1 млн грн до 3 млн грн, другого - з 150 тис. грн до 500 тис. грн. Голосування членів ради проводилося заочно. "Зміна вимог пов'язана із приведенням чинних норм у відповідність із поточною ринковою ситуацією, створенням стабільного попиту та пропозиції", - повідомили на біржі. Заступник генерального директора з торговельних операцій ІК Upras Capital Роман Перепелиця сказав, що жорсткість вимог до лістингу необхідна для підвищення якості облігацій емітентів. Більшість угод, що укладаються із ними, - угоди РЕПО.
Статистику за обсягом торгів облігаціями за шість останніх місяців ПФТС на своєму сайті не розміщає. Але, з огляду на обсяги операцій по корпоративних облігаціях з початку року, відповідно до нового критерію допуску в другий рівень лістингу можуть не потрапити близько 37 емісій облігацій. Найбільша кількість облігацій, у яких виявилася низька ліквідність, випустили компанії споживчого сектора (14 підприємств), фінансового (12) і промисловості (5). Обсяг торгів з ними становив від 16,02 тис. грн ("Комфорт-Інвест") до 5,158 млн грн (Тепловозоремонтний завод). У середньому з облігаціями укладалося по одній-п'ять угод, і тільки із цінними паперами двох компаній за десять місяців було укладено понад десять угод - Дарницького заводу ЗБК (13) і "Севастопольенерго" (12).
За словами керуючого активами ІК Astrum Investment Managevent Олега Непляха, для андеррайтерів включення облігацій у перший або другий рівень лістингу - питання престижності і можливість продати весь випуск облігацій. Можливість обігу облігацій на вторинному ринку підвищує їхня привабливість для інвесторів. Але цей показник часто не відображає реальну ліквідність облігацій, тому що великі власники періодично проводять технічні угоди з метою гарантії позитивної динаміки ціни і збереження паперу в біржовому списку. "Введення нових правил приведе до збільшення кількості технічних угод", - упевнений Неплях.
Від жорсткості правил можуть постраждати страхові компанії (СК) і недержавні пенсійні фонди (НПФ), які мають право розміщувати до 40% активів у лістингові облігації. У такому випадку перед подачею звітності за IV квартал у Держфінпослуг вони змушені будуть переглянути активи (СК вклали в облігації за підсумками I кварталу 2,4% своїх резервів, або 458 млн грн; структура активів НПФ не розголошується).
За словами генерального директора КУА "Трійка Діалог Україна" Олександра Панченка, у сформованій ситуації на фондовому ринку продати позалістингові папери можна тільки з великим дисконтом, що приведе до збитків НПФ і страховиків. "До кінця року вони повинні привести активи у відповідність із вимогами. Якщо оферта наступає до кінця кварталу, то все в порядку. А якщо ні, то в них будуть збитки", - відзначає експерт. Страховики не мають наміру миритися з такими вимогами. Голова правління СК "Просто-страхування. Життя та пенсія" Галина Третьякова вважає, що рівень лістингу паперу повинен ураховуватися при укладанні з ним угоди, а наступне його зниження в лістингу не повинно впливати на активи компанії. "Ми не можемо продавати, коли ринок упав. У випадку якщо Держфінпослуг буде це враховувати, ми будемо просто змушені заперечувати її рішення. Не виключено, що й у судовому порядку", - пригрозила вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас