Європейські індекси впали в понеділок більш ніж на 3% на побоюваннях поглиблення рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали в понеділок більш ніж на 3% на побоюваннях поглиблення рецесії

Фондовий ринок
77
Європейські фондові індекси знизилися в понеділок на 3,3-3,8% на даних про рецесію в Японії, а також на негативних прогнозах для економіки Великобританії, що підвищила побоювання поглиблення глобальної рецесії, повідомляє агентство Bloomberg.
ВВП Японії скоротився в третьому кварталі на 0,4% у річному вирахуванні і на 0,1% у порівнянні з попередніми трьома місяцями. У другому кварталі ВВП, згідно з уточненими даними, впав на 3,7%. Зниження цього показника протягом двох кварталів поспіль вважається рецесією.
Конфедерація британської промисловості, що є головною організацією підприємців країни, прогнозує, що падіння ВВП Великобританії в наступному році буде максимальним майже за три десятиліття. Як очікується, ВВП країни знизиться в 2009 році на 1,7%, що стане найбільш значним скороченням з 1980 року. Рецесія, імовірно, "буде більше глибокою і тривалою", ніж очікувалося раніше, прогнозують у Конфедерації.
Вартість житла у Великобританії падає максимальними темпами з 2002 року, свідчать дані Rightmove Plc. Середня ціна, запитувана продавцями будинків, опустилася в жовтні на 7,1% - рекордну величину з моменту початку відстеження цих даних шість років тому.
"Ми не бачимо поки ніякого відновлення світової економіки, - відзначає стратег Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. у Женеві Жанлюка Тароллі. - У нас зберігається безліч побоювань щодо зростання прибутків у Європі".
На цих повідомленнях котирування акцій Banco Santander SA, найбільшого банку Іспанії, знизилися на 6,9%, HBOS Plc - на 14%, BNP Paribas - на 8,1%.
Повідомлення американського банку Citigroup про намір скоротити 56 тис. робочих місць наступного року збільшило падіння європейського ринку. З початку кредитної кризи торік банки і брокерські компанії в усьому світі скоротили вже майже 160 тис. робочих місць.
Вартість паперів HeidelbergCement, найбільшого виробника цементу в Німеччині, звалилася на 22% через побоювання, пов'язані з тим, що власник компанії Адольф Меркле може почати продажі акцій компанії з метою залучення коштів для одного зі своїх інвестиційних проектів.
Акції Tesco, найбільшого ритейлера Великобританії, подешевіли на 6,5% після того, як аналітики JPMorgan понизили рекомендації для акцій до "нижче ринку" з "нейтрально".
Котирування акцій Parmalat Sp опустилися на 3,4% після того, як компанія знизила прогноз прибутку за рік на тлі економічної кризи.
Тим часом ціна паперів Nokia підскочила на 2,1%. Експерти Merrill Lynch підвищили рекомендацію для акцій найбільшого світового виробника мобільних телефонів до "купувати" з "нейтрально", аналітики Sanford C. Bernstein - до "вище ринку" з "нижче ринку".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас