Експортери вимагають знижок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери вимагають знижок

Аграрний ринок
1156
Компанії-експортери зерна просять уряд знизити тарифи на транспортування і перевалку зернових. На думку учасників ринку, ці заходи дозволять стимулювати експорт зерна, що у свою чергу дозволить підняти доходи селян.
За словами експортерів, в умовах істотного зниження цін на зернові на світовому ринку подорожчання партій через маркетингові витрати робить українське зерно неконкурентоспроможним. "Світові ціни на зернові впали практично вдвічі, а вартість послуг по всьому маркетинговому ланцюжку з 1 січня виросла в Україні на 70%", - говорить генеральний директор Української зернової асоціації. Зокрема, наприкінці серпня - у розпал експортних операцій - вартість послуг "Укрзалізниці" з перевезення вантажів була підвищена на 6,46% (у рамках запланованого поетапного збільшення тарифів, прийнятих Мінтрасзв’язку).
В останні місяці динаміка обсягів експорту зерна була негативною - починаючи з вересня, коли з України було вивезено рекордні для цього періоду 2,8 млн. т, обсяги зовнішньої торгівлі почали знижуватися. За даними міністра агрополітики Юрія Мельника, уже в жовтні було вивезено близько 2 млн. т, а на наступні місяці до експорту заплановані набагато менші обсяги. "Треба задіяти внутрішні резерви. Контракти є на листопад, але обмежені", - сказав міністр. Представники компаній-експортерів вважають, що для того, щоб зробити зовнішню торгівлю більш активною, потрібно максимально знизити витрати трейдерів усередині країни. "Для активізації експорту зерна з метою стабілізації внутрішніх цін і збільшення доходів сільгоспвиробників необхідно прискорити відшкодування ПДВ зернотрейдерам і знизити тарифи на транспортування, перевалку зерна, а також переглянути розмір плати за видачу дозвільних документів", - вважає Володимир Клименко. "На деяку продукцію, наприклад висівки, вартість послуг більша від їхньої вартості", - сказав Клименко.
При цьому експерти відзначають, що значної активізації експорту все-таки найближчим часом не буде - вартість зерна впала настільки, що навіть при зниженні маркетингових витрат міжнародна торгівля не принесе високих прибутків, зокрема 1 т продовольчої пшениці на FOB коштує всього $195 за 1 т. "Зараз продають ті, у кого немає іншого виходу, наприклад ті компанії, які не можуть оплачувати вартість зберігання зернових", - говорить експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. При цьому прогнозів про зростання цін учасники ринку не дають навіть у середньостроковій перспективі.
Раніше уряд України планував спростити процедури, пов'язані з експортом зерна. Однак поки невідомо про прийняття якихось рішень у цьому напрямку. За оцінками експертів, Україна в поточному маркетинговому році повинна експортувати мінімум 22 млн. т зерна.
За оперативними даними регіонів, Україна на 12 листопада ц.р. зібрала 53,16 млн. т, що на 73,5% більше, ніж на аналогічну дату минулого року. З початку року було експортовано 8,5 млн. т зерна, а також 1,7 млн. т ріпаку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас