"Нафтогаз" відстрочив дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відстрочив дефолт

Енергетика
1830
НАК "Нафтогаз України" одержала чергову відстрочку в публікації аудованої звітності за 2007 р. Власники єврооблігацій, які зібралися в п'ятницю в Лондоні, вирішили перенести кінцеву дату на 31 грудня 2008 р.
Саме через ненадання звітності "Нафтогазу" пророкували дефолт по випущених в 2004 р. єврооблігаціях на $500 млн., термін погашення яких настає в 2009 р. Однак у вересні НАК вкотре відмовила в наданні даних, пояснюючи це ліквідацією СП "УкрГаз-Енерго", у якому їй належало 50% акцій.
"Умови випуску облігацій передбачають право власників на їхнє дострокове погашення, якщо компанія не буде надавати фінансову звітність за міжнародними стандартами протягом семи місяців після завершення фінансового року. Якби пропозиція компанії не знайшла підтримки власників єврооблігацій НАК, вони могли пред'явити їх до дострокового погашення", - відзначили експерти ІК "ASTRUM Інвестиційний Менеджмент". На їхню думку, це могло спричинити крос-дефолт по інших боргах компанії. Загальний обсяг таких зобов'язань становить $2,4 млрд.
На думку керуючого директора інвесткомпанії Arta Тимура Хромаєва, відстрочка ще не означає зняття загрози дефолту. "Імовірність реструктуризації євробондів "Нафтогазу" зараз висока як ніколи. І в міру наближення дати погашення вона буде зростати. Відстрочка говорить про бажання кредиторів дати НАК ще трохи часу, щоб та визначилася із планом дій на наступний рік. Вони хочуть бачити, якими виявляться умови співробітництва з "Газпромом", яку бізнес-модель застосує компанія. Також інвестори очікують, коли уряд оголосить свою позицію щодо гарантування боргів "Нафтогазу" на наступний рік", - вважає він.
Як розповів аналітик одного з великих банків, останнім часом відновилися чутки про скупку єврооблігацій НАК. Зараз вони торгуються із прибутковістю близько 50% річних, однак наприкінці жовтня цифра перевищувала 140%. Хромаєв скептично поставився до чуток про скупку єврооблігацій. "Скупка можлива, але навіщо? Щоб потрапити в реструктуризацію? Або заробити більші відсотки? Але хто впевнений, що "Нафтогаз" буде гасити єврооблігації? Більше того, ніхто не знає, які умови НАК запропонує у випадку реструктуризації. Нинішні позахмарні прибутковості на вторинному ринку - зовсім не індикатор. Швидше за все, НАК запропонує нормальну ринкову прибутковість у районі 12-15% ", - вважає експерт.
Таким чином, експерт не виключає дефолту. Втім, незважаючи на жахливе звучання, навіть після реструктуризації "Нафтогаз" зможе залучати зовнішнє фінансування. "Головне, щоб термін реструктуризації був реальним - наприклад, рік. Інакше інвестори подумають, що НАК знову не буде платити", - підкреслив Хромаєв.
Навпаки, аналітики "ASTRUM Інвестиційний Менеджмент" допускають, що НАК вирішить проблеми зі звітністю. "Нафтогаз" уже надав необхідну фінансову звітність для затвердження уряду. Ми вважаємо, що він надасть звітність власникам до 31 грудня і, таким чином, уникне технічного дефолту по єврооблігаціях", - говориться в заяві компанії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас