Повернутися у вересень і повторити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернутися у вересень і повторити

Фондовий ринок
245
Український фондовий ринок практично увесь тиждень волів дотримуватися загальносвітового спадного тренду. Хоча індекс ПФТС у п'ятницю виріс на 2,22% - до рівня 274,72 пункту на тлі зовнішнього позитива, за тиждень його зниження склало 12,24 індексного пункту.
За словами генерального директора КУА "Інеко-інвест" Олега Моркви, інтенсивність торгів на ПФТС на минулому тижні - завдяки тільки одній угоді з акціями ВАТ "Харцизський трубний завод" (на суму в 577,85 млн. грн.) - виявилася в 10,5 рази вище, ніж була тижнем раніше, досягши 593,92 млн. грн. Такі обсяги дорівнювали рівню двомісячного осіннього торговельного обороту акціями на ПФТС. "При цьому протягом тижня торговельний оберт цінними паперами другого ешелону був значно вищим, ніж торгівля блакитними фішками, а частка торгів акціями індексного кошика досягла тільки 2,18%, при їх ринковій частці на попередньому тижні в 32,88%",- сказав Морква.
Як відзначив начальник відділу стратегії ринку акцій компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент" Олег Неплях, така активність свідчить про відкриття спекулятивних довгих позицій місцевими торговцями в розрахунку на продовження зростання світових індексів наступного тижня. "Покупка акцій у довгочасний портфель зараз залишається малоймовірною, підтвердженням чого можна вважати істотний відкат котирувань наприкінці сесії в п'ятницю на тлі негативного відкриття торговельних майданчиків США", - відзначив Неплях.
Лідерами зі зростання ринкової ціни на покупку акцій серед блакитних фішок стали цінні папери Сумського машинобудівного НПО ім. Фрунзе, "Київенерго" та Укрсоцбанку. "Акції Сумського НПО подорожчали завдяки замовленню "Газпрому", - пояснює начальник торговельного відділу ФК "Автоальянс-інвест" Анатолій Шевчук. - Відповідно до контракту, НПО виготовить обладнання для оснащення компресорної станції "Грязовецька" на Північноєвропейському газопроводі (ПЄГ, він же Nord Stream). Вартість контракту становить близько $65 млн".
Як відзначила Олена Злобіна, фахівець аналітичного департаменту ІК "Фінаста", основними аутсайдерами тижня стали представники металургійної галузі, включаючи Алчевський металургійний комбінат, Єнакіївський металургійний комбінат, "Азовсталь" та "Дніпроспецсталь". Також під тиском опинилися акції Крюковського та Стаханівського вагонобудівних заводів. Антимонопольний комітет надав першому дозвіл на придбання понад 50% акцій ВАТ "Кременчуцький завод металевих виробів" (м. Кременчук, Полтавська обл.).
За прогнозами аналітиків, основну спрямованість у русі світових фондових ринків, у тому числі й українського, на цьому тижні як і раніше будуть визначати макроекономічні дані США (зокрема, індекс споживчих цін) і саміт Великої двадцятки, присвячений глобальній економічній кризі.
"Оскільки український фондовий ринок так і не зміг визначитися з подальшим напрямком, є ймовірність, що на цьому тижні індекс ПФТС буде торгуватися в бічному тренді. При цьому мінімальний коридор коливання цін може бути обмежений рівнями 260-290 пунктів, - вважає Олена Злобіна. - Якщо індекс впаде сильніше, це відкриє дорогу до вересневих мінімумів у районі 220 пунктів".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас