Фондовики уповають на підйом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовики уповають на підйом

Фондовий ринок
710
До кінця року фондовий ринок відіграє 30% від поточних рівнів, вважає гендиректор компанії Foil Securities Олександр Сандул. Це відбудеться, незважаючи на відсутність великих обсягів торгів цінними паперами.
"На мій погляд, ми є свідками закінчення ведмежого циклу ринку, що може протривати ще близько півроку, - говорить він. - Більшість негативних новин про фінансово-економічну кризу вже враховані в цінах ЦБ українських емітентів".
Голова департаменту продажів інвестиційної компанії Concorde Capital Роман Насиров вважає, що для повернення до рівня січня 2008 р. ринку може знадобитися від 9 місяців до 2,5 років. При цьому в першу чергу почнуть рости акції компаній машинобудівного сектора, шахт і ГЗК, генерації. "І тільки згодом і з меншими темпами відіграють котирування компаній фінансових, споживчого секторів і сектора нерухомості, які зазнали найбільші втрати внаслідок фінансової кризи", - вважає пан Насиров. Відповідно до його прогнозу, при розвороті тренда першими покажуть зростання акції Дружковського машинобудівного заводу, Крюківського вагонобудівного заводу, Луганськтепловозу, Єнакіївського металургійного заводу, Авдієвського і Ясинівського коксохімів.
Втім, допускає голова департаменту торговельних операцій "Astrum Інвестиційний Менеджмент" Олег Шипанюк, першими вистрілять підприємства, так звані "блакитні фішки", а не галузі.
Із цим почасти погоджується інвестиційний аналітик компанії Tiger Asset Management Антон Павловський. "З огляду на спекулятивну природу нашого ринку, при розвороті вистрілить більшість ліквідних паперів поза залежністю від сектора. Наприклад, металургія, що зараз переживає дуже серйозну кризу, буде відігравати падіння на рівні з іншими секторами як через свою дешевину, так і через те, що розворот буде супроводжуватися відновленням попиту на її продукцію, що підштовхне ціни вгору", - говорить Павловський.
А директор аналітичного департаменту Foyil Securities Агашид Мірзазаде вважає, що фінансові установи почнуть рости останніми через посилення регулювання їхньої діяльності з боку держави і зниження ліквідності. Але говорити про переписування індексом ПФТС свого максимуму поки передчасно. "Найбільші економіки світу скочуються в рецесію, внаслідок чого толерантність інвесторів до ризику дуже мала, а так як Україна вважається дуже ризикованою (EMBI спред і CDS на єврооблігації нашої країни тому свідчення), то прихід істотних коштів нерезидентів найближчим часом дуже малоймовірний", - говорить Антон Павловський, підтверджуючи прогноз колег щодо повернення ринку до рівнів січня цього року приблизно до кінця 2010 р. "Але від поточних значень рівні січня - це більше 300%, тому я б постарався це зростання не пропустити", - відзначає експерт.
Тому учасники ринку рекомендують готуватися до відкриття довгих позицій, але не захоплюватися спекулятивними іграми, оскільки історично серед всіх фінансових інструментів у довгостроковій перспективі тільки вкладення в акції обіграють інфляцію. "Вони, безумовно, кращі від вкладень у депозити та облігації, особливо в поточній ситуації, коли є можливість зайти в ринок близько до дна", - пояснюють вони.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас