Вугілля піднімуть на поверхню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугілля піднімуть на поверхню

Енергетика
402
Учора на зустрічі представників вугільної галузі з урядом були погоджені міри, спрямовані на підтримку вугільної галузі в умовах світової фінансової кризи. Зокрема, за рахунок коштів стабфонду передбачається створити держрезерв енергетичного вугілля, ввести пільгові тарифи на вантажні залізничні перевезення і квоти на імпорт коксівного вугілля. Крім того, Кабмін планує домогтися пролонгації на рік термінів погашення кредитів, виданих держшахтам комерційними банками, і залучити у вугільну галузь приватні інвестиції.
Найближчим часом Кабінет міністрів розробить і схвалить план антикризових заходів щодо підтримки підприємств вугільної галузі в умовах світової фінансової кризи, заявила вчора на засіданні координаційної ради з питань урегулювання кризової ситуації в галузі прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. У розпорядженні Комерсант-України опинився проект протокольного рішення цієї наради. У першому пункті говориться, що підтримати галузь уряд має намір за рахунок забезпечення в повному обсязі бюджетного фінансування вугільної галузі, зокрема зі спецфонду держбюджету на поточний рік.
За словами голови профспілки працівників вугільної промисловості України, народного депутата Віктора Турманова (Партія регіонів), один з основних заходів, прийнятих на вчорашній раді, - створення держрезерву енергетичного вугілля за рахунок коштів стабілізаційного фонду. "Через зниження попиту на вугільних підприємствах України сьогодні нагромадилося понад 2 млн т вугілля, а продаж енергетичного вугілля в держрезерв дозволить відновити ліквідність шахт", - говорить він. Це повинно дозволити підприємствам виплатити борги із заробітної плати, які, за словами пані Тимошенко, зараз перевищують 153 млн грн. А за даними міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця, до кінця 2009 року на потреби галузі необхідно не менше 730 млн грн.
Голова незалежної профспілки шахтарів України, народний депутат Михайло Волинець (БЮТ) розповів, що накопичене на складах держшахт коксівне вугілля планується продавати металургам. Для стимуляції продажів уряд розробляє механізм введення квот на його імпорт. На думку аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, зараз українські держшахти пропонують металургам коксівне вугілля в середньому по $175/т, у той час як спотові ціни на більш якісне російське вугілля на кордоні України - $120-130/т.
Кабмін зобов'язав Мінтрансзв’язку ввести пільгові тарифи на вантажні залізничні перевезення для вугільних підприємств за аналогією із уже чинними для підприємств гірничо-металургійного комплексу. Нагадаємо, з 1 вересня металурги одержали знижки на вантажні залізничні перевезення по Україні в розмірі 10%. Крім того, на час кризи уряд пропонує перевести вугільні підприємства в II клас споживачів електроенергії, що на 10-11% знизить для них її вартість. Крім цього уряд планує домогтися від Нацбанку пролонгації на рік погашення кредитів, виданих держшахтам комерційними банками, і залучити у вугільну галузь приватні інвестиції.
Голова ради орендарів шахти ім. Засядька, народний депутат Юхим Звягільський (ПР) вважає, що заявлені Кабміном заходи поліпшать ситуацію в галузі. "Але як би це не залишилося тільки заявами", - відзначає він.
На думку банкірів, Кабмін може стикнутися із труднощами при пролонгації на рік погашення кредитів, виданих держшахтам комерційними банками. "Це питання трохи не за адресою, його повинні розглядати комерційні банки виходячи з тих можливостей, які в них є. Зі свого боку ми не будемо їм забороняти пролонгувати такі кредити і вимагати додаткового резервування під ці позики", - говорить перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Залучення ж у вугільну галузь приватних інвестицій може бути заблоковано Фондом держмайна. Як повідомлялося раніше, остання спроба Мінвуглепрому на законодавчому рівні затвердити умови приватизації підприємств вугільної галузі не увінчалася успіхом - відповідний законопроект відхилила голова ФДМ Валентина Семенюк-Самсоненко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас