Ющенко: Для реалізації проекту Одеса-Броди-Плоцьк необхідна підтримка США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Для реалізації проекту Одеса-Броди-Плоцьк необхідна підтримка США

Енергетика
266
Для реалізації проекту Одеса-Броди-Плоцьк необхідна політична і бізнес підтримка США.
Таку думку висловив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на енергетичному саміті в Баку, передає кореспондент РБК-Україна.
"Роль США в цьому проекті повинна бути більш чітко визначена. Я говорив про це з міністром енергетики США", - відзначив Ющенко.
Глава української держави повідомив, що повне техніко-економічне обґрунтування проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк буде презентовано в грудні 2008 р. "Також необхідно захистити наш проект від політичних впливів. Це наступна наша мета", - підкреслив він.
У свою чергу президент Литви Валдас Адамкус вважає за доцільне призначити спеціальне представництво Євросоюзу для розробки проекту Одеса-Броди-Плоцьк. Він також висловив надію, що головування Чехії в ЄС буде сприяти цьому проекту.
Президент Азербайджану Ільхам Алієв відзначив, що в проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ "гарний потенціал". При цьому він повідомив, що на сьогодні щорічний видобуток нафти в Азербайджані становить 50 млн т. Азербайджан готовий збільшити видобуток, але для цього потрібно побудувати нові потужності з транспортування нафти. Говорячи про видобуток газу, І.Алієв заявив, що в Азербайджані запасів газу вистачить на 100 років для внутрішнього та зовнішнього споживання.
Алієв назвав енергетичний саміт продуктивним співробітництвом і заявив, що баланс інтересів добувачів і споживачів газу є "основою нашого співробітництва".
Як повідомлялося, сьогодні в Баку проходить четвертий Енергетичний саміт з питань енергобезпеки. Центральна тема саміту - розширення та поглиблення енергетичного співробітництва в рамках нового енергопростору, наповнення його реальними спільними проектами, втілення яких дозволить забезпечити стабільність постачання енергоресурсів з Каспійське регіону на світові ринки.
У роботі саміту беруть участь керівництво України, Азербайджану, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, а також делегації із Греції, Болгарії, Італії, Туреччини, Угорщини, Швейцарії, США, Туркменістану, Узбекистану, Казахстану, представники Європейської Комісії.
Учасники саміту також планують обговорити концептуальні підходи, принципи і механізми істотного підвищення рівня гарантування прозорості, надійності та безпеки транзиту енергоносіїв на Каспійсько-Чорноморсько-Балтійському просторі в цілому.
Очікується, що за результатами роботи заходу буде підписана Декларація Бакинського енергетичного саміту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас