Саміт G20 відкривається в п'ятницю, експерти не чекають ключових рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт G20 відкривається в п'ятницю, експерти не чекають ключових рішень

Валюта
209
14-15 листопада у Вашингтоні відбудеться саміт двадцяти найбільш впливових країн світу, на якому доведеться обговорити заходи щодо боротьби з глобальною фінансовою кризою та реформування світової фінансової архітектури. На частку країн G20 доводиться порядку 90% світового ВВП, і їхні лідери закликають до об'єднання зусиль і координації дій у відповідь на найсерйознішу фінансову кризу з часів Великої депресії, а також до пошуку шляхів підтримки світової економіки в умовах глобального економічного спаду.
Політичний вакуум у США
Наявність політичного вакууму в США повністю міняє баланс сил на майбутньому саміті, дозволяючи іншим країнам зіграти більш помітну роль, пише газета The Washington Post.
З огляду на те, що нинішній президент США Джордж Буш завершує роботу на цьому пості, а обраний - Барак Обама - не поспішає заявляти про свої наміри, програма саміту в основному диктується іншими країнами.
"Це чудова можливість для інших країн зробити свою роль більше помітною, - відзначає колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ) Саймон Джонсон. - Традиційно, існує ясна повістка саміту, визначена США, що є більше значимою, ніж пропозиції інших країн, і звичайно, саме президент США задає тон зустрічі. Однак Дж.Буш, здається, вже завершив роботу над цими питаннями".
Б.Обама, у свою чергу, заявив, що ні він, ні його помічники не будуть брати участь у саміті. Представляти Б.Обаму на конференції будуть колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт і колишній конгресмен-республіканець Джим Ліч.
"Звичайно, не дуже добре, що саміт пройде в той момент, коли в США відбувається передача влади, - заявив газеті високопоставлений французький чиновник, який побажав залишитися невідомим. - Однак ми не можемо чекати більше. Президент Франції Ніколя Саркозі, імовірно, займе активну позицію на саміті".
Основні розбіжності
У рамках саміту, як очікується, будуть обговорюватися такі питання, як стандарти залучення капіталу банків, регулювання діяльності хедж-фондів, зміна ролі Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також можливість більше агресивного зниження процентних ставок світовими ЦБ.
Європейські лідери, включаючи президента Франції Ніколя Саркозі, і канцлера Німеччини Ангели Меркель, вимагають посилення державного нагляду за ринками та інвесторами на тлі кризи, обумовленої, на їхню думку, підтримкою США вільного капіталізму.
"Ми не хочемо рухатися від відсутності регулювання до занадто значної його жорсткості, але хочемо зміни правил гри", - заявив Н.Саркозі.
У той же час Дж.Буш, відповідно до опублікованого тексту його виступу, що відбудеться пізніше в четвер, виступить на підтримку вільного капіталізму, як "кращої системи створення економічного зростання".
"Ми повинні вирішувати існуючі проблеми, а не руйнувати систему, що привела до поліпшення рівня життя сотень мільйонів людей по усьому світі", - говориться в тексті виступу президента США.
Радник Дж.Буша з питань світової економіки Ден Прайс вважає, що розходження в думках урядів найбільших світових країн щодо того, як краще захистити світову економіку та уникнути повтору кредитної кризи, є не настільки значними, як здається.
"Ми очікуємо, що лідери G20 захочуть дійти якоїсь згоди при виробленні плану дій, - заявив Д.Прайс. - Спільні інтереси цих країн є набагато більш великими, ніж це могло б здатися ".
Перший крок на шляху до реформ
Поділ думок щодо основної лінії поведінки і той факт, що термін служби Дж.Буша як президента США добігає кінця, дозволяють аналітикам прогнозувати невисоку ймовірність того, що саміт завершиться ухваленням конкретних рішень.
"Очікування учасників саміту в плані реальної зміни політики є дуже обмеженими", - відзначає колишній радник адміністрації Дж.Буша з торговельних та економічних питань Стів Шрейдж.
Представники регулювальних органів США розраховують на те, що майбутній саміт G20 буде лише першим із серії таких зустрічей. За словами міністра фінансів США Генрі Полсона, ця зустріч "надає гарну можливість для країн "двадцятки" зробити важливий, але тільки перший крок на шляху до необхідних реформ".
Д.Прайс відзначив, що представники країн, які входять в G20, імовірно, захочуть знову зібратися разом у першому кварталі 2009 року. У цей час пост президента США вже буде обіймати Б.Обама.
Кремль не чекає прориву від саміту "двадцятки"
Москва не очікує прориву від саміту "двадцятки" та якнайшвидшого створення нової фінансової системи замість існуючої з моменту закінчення Другої світової війни Бреттон-Вудської, повідомило "Інтерфаксу" джерело в Кремлі.
"Прориву сильного ми не чекаємо, але це гарний привід обговорити проблеми та сказати один одному прямо, що необхідно робити, і де ми бачимо помилки партнерів", - сказав представник Кремля.
"Певною мірою американці й деякі інші хотіли б підправити фасад, а основні важелі впливу на світову фінансову ситуацію у світі залишити за собою. Але більшість країн, як мені здається, хотіли б побачити можливість більшої участі в прийнятті рішень, особливо економіки, що розвиваються, в яких сьогодні такої можливості немає в силу Бреттон-Вудської системи, коли в нас одна світова резервна валюта - долар", - відзначив співрозмовник агентства.
За його словами, Росії, як і Китаю, ближче пропозиція з перегляду існуючої системи "вбік більшої участі в безпосереднім прийнятті рішень нових економік, що розвиваються, і, відповідно, їхньої більшої відповідальності".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас