Корупція завдає Німеччині щорічного збитку у розмірі 8 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупція завдає Німеччині щорічного збитку у розмірі 8 мільярдів євро

Кримінал
346
За даними федерального відомства карної поліції (BKA), опублікованими у Вісбадені, рівень корупції в Німеччині продовжує рости. В 2007 році в країні було скоєно 9563 злочини, пов'язані з підкупом посадових осіб, що на 38 відсотків більше, ніж у році попередньому.
За словами президента BKA Йорга Цирке, які цитує інформаційне агентство dpa, через злочини в економічній сфері щорічно Німеччина недораховується близько 6 мільярдів євро. Як і раніше регулярно хабарничають працівники в сферах будівництва та послуг. При цьому найчастіше дозволяють себе підкуповувати співробітники суспільних служб. У Берліні зараз іде гучний процес, пов'язаний з одержанням хабарів під час проведення екзаменів з водіння.
"Корупція має тривалі економічні та суспільні наслідки, - вважає Цирке. - Це й нечесна конкуренція, і втрата робочих місць, і збиток репутації всій економічній сфері, аж до втрати довіри до нинішнього суспільного ладу".
Експерт з карного права з університету Халле-Віттенберга Крістіан Шредер критикує європейську систему карного права в сфері економічних злочинів. На його думку, у світлі останніх подій, пов'язаних зі світовою фінансовою кризою, вона показала себе неупорядкованою і заплутаною, що неприйнятно при веденні кримінальних справ в економічній сфері.
У цей же день представники концерну Siemens виступили із заявою про те, що в компанії завершено створення власного антикорупційного підрозділу. Відтепер по усім світі на варті прозорості грошових потоків компанії стоять 520 співробітників.
В 2006 році їх було всього 80, причому для багатьох з них раніше антикорупційна діяльність не була основною. За 2007 фінансовий рік, за даними компанії, було виявлено і припинено 909 порушень корпоративних правил.
Два роки тому ім'я світового концерну не сходило зі сторінок газет через корупційний скандал, що вибухнув у ньому. Його наслідки, включаючи вже накладені та очікувані штрафи, оплату послуг консультантів і повернення несплачених податків, обернулися для Siemens кругленькою сумою 2,9 мільярди євро.
У результаті цієї справи 230 співробітників підприємства були звільнені. Приклад Siemens став повчальним для інших великих німецьких компаній.
Держсекретар з внутрішніх справ Аугуст Ханнінг в умовах світової фінансової кризи зажадав підсилити заходи щодо боротьби з економічною злочинністю. "Економічні злочини повинні переслідуватися настільки ж послідовно, як і насильницька злочинність або захоплення власності", - заявив Ханнінг.
За словами експерта, кількість правопорушень в економічній сфері становить лише 1,4 відсотка від загального числа злочинів у країні. Однак на них припадає більше половини загального збитку, що держава несе через злочинців, додав він.
Хансйорг Ельсхорст, колишній голова і нинішній голова ради антикорупційної організації Transparancy International у Німеччині, не з чуток знає, як поширена корупція на німецьких підприємствах міжнародного рівня. За його словами, з погляду багатьох менеджерів, якщо мова йде про те, щоб залучити в країну вигідні замовлення, хабар є просто частиною бізнесу.
Ельсхорст переконаний, що держава приділяє недостатньо увагу викорінюванню хабарництва. Тим часом на сайті німецького бундестагу говориться про те, що феномен корупції аж ніяк не є продуктом сучасності. Коріння цього явища йдуть в епоху європейського феодалізму.
Так, прусський король Фрідріх II підозрював, що австрійська імператриця Марія Терезія підкуповує його міністрів. У цих умовах він вважав за можливе надавати міністрам Марії Терезії порівнянну "матеріальну підтримку".
У буквальному значенні золотими буквами в історію німецької корупції вписані і "чорні каси", які придумав перший канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк і завдяки яким він міг дозволити собі вільно розпоряджатися королівською скарбницею.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас