Азіатські фондові індекси різко йдуть униз на тлі зміни планів у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські фондові індекси різко йдуть униз на тлі зміни планів у США

Фондовий ринок
114
Фондові індекси Азії та американські ф'ючерси різко пішли вниз у четвер, після того як Мінфін США переглянув плани з викупу іпотечних активів, повідомляє агентство Bloomberg.
Слабка статистика промислового виробництва в Китаї та повідомлення Comonwealth Bank of Australia про можливе подвоєння проблемних боргів також впливають на курси акцій у регіоні.
Зведений індекс АТР MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, опустився на 5,4%. З початку поточного року індекс втратив 48%. Більшість фондових майданчиків Азії демонструють падіння, японський Nikkei 225 скоротився на 5,3%, гонконгський Hang Seng обвалився майже на 7%.
Ф'ючерси на американський індекс S&P 500 знизилися на 0,6%, основне падіння, як і у середу, доведеться на акції фінансових компаній, прогнозують трейдери.
Китай збільшив у жовтні випуск промислової продукції лише на 8,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на тлі скорочення виробництва в металургії, автомобільній промисловості, електроенергетиці, свідчать офіційні дані.
Зокрема, виробництво електроенергії знизилося в жовтні на 4%, чавуну - 16,8%, сталі - 17%, випуск автомобілів - на 0,7%. Скоротилися обсяги будівництва. Видобуток нафти зріс на 3,9%, вугілля - 9,2%.
Жовтневий показник зростання промвиробництва виявився нижче прогнозованого і свідчить про різке скорочення обсягу експортних замовлень у цілій низці секторів економіки. За оцінкою Credit Suisse, зростання китайської економіки в цьому кварталі може скласти лише 5,8%, що стане найнижчим показником за 15 років.
"Інвестори очікували, що корпоративні прибутки та економічні дані будуть поганими, але статистика стає все гірше. Зміна планів Полсона змушує людей думати про те, що їхні страхи справджуються і фінансова криза в іпотечній сфері добралася й до споживачів", - стверджує Сео Юнгхо з UBS Hana Asset Management Co. у Сеулі.
Перегляд програми реалізації "плану порятунку" у США привів до падіння вартості акцій фінансових компаній в Азії. Міністр фінансів США Генрі Полсон вирішив звернуту основну увагу в рамках реалізації $700-мільярдної програми на споживче кредитування. Мінфін і Федеральний резерв також обговорюють заохочення приватних інвесторів з метою повернути їх на ринок цінних паперів, забезпечених активами.
Викуп неліквідних іпотечних активів - першопричина появи плану, що так і називається Troubled Asset Relief Program (програма допомоги відносно проблемних активів, TARP), - більше не є актуальним, заявив Г.Полсон.
На цій інформації акції американських банків у середу подешевіли більш ніж на 9%.
Котирування часткових цінних паперів найбільшого іпотечного банку Австралії Commonwealth Bank of Australia впали на 5,4% на новинах зі США та оголошенні про те, що проблемні борги фінансових компаній, у тому числі Lehman Brothers, можуть подвоїтися до кінця року.
Курс акцій провідного європейського банку HSBC Plc опустився на 5,5% у Гонконгу після заяви про скорочення робочих місць у підрозділі банківського обслуговування фізосіб. Найбільший банк Японії Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. втратив 4,2% вартості акцій. Ціна паперів другого за величиною японського банку Mizuho Financial Group Inc. впала на 4,6%. Mizuho планує продати привілейовані акції на 300 млрд ієн ($3,2 млрд), щоб поповнити капітал, що зменшився в результаті зростання проблемних боргів і знецінювання інвестицій.
"Вкрай складно уникнути настирливого галасу навколо негативних новин", - вважає головний виконавчий директор Axiom Capital Management Лайам Далтон.
Енергетичний підіндекс MSCI Asia Pacific впав у ході ранкової сесії в четвер на 5,3%, при цьому курси акцій сировинних компаній звалилися на 7,2%.
Котирування паперів провідної гірничодобувної компанії світу BHP Billition Ltd. обвалилися на 8,5%, курс акцій найбільшого нафтовидобувника Китаю PetroChina Co. опустився на 7,4%.
Нафта подешевіла на 5,3% - до $56,16 за барель, на закриття торгів у Нью-Йорку після опублікування прогнозів, що міністерство енергетики США повідомить про зростання запасів нафти в країні на тлі охолодження попиту на енергоресурси. Нафта й нікель стали лідерами падіння на сировинних ринках за підсумками середи.
Вартість акцій азіатських підприємств, що експортують свою продукцію в США, падає в четвер на скороченні прогнозу прибутку Best Buy, мережі магазинів електроніки, що компанія пояснила "сейсмічним" уповільненням споживчого попиту в Америці.
Папери Toshiba Corp. подешевіли на 5,4%, Sony - на 7,3%, Samsung - на 2,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас