Голова ММВБ: Призупинення торгів не може бути постійним заходом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ММВБ: Призупинення торгів не може бути постійним заходом

Фондовий ринок
562
В умовах фінансової кризи ефективними можуть бути лише державні заходи на тлі відсутності ринкових ініціатив, однак необережні дії регуляторів можуть збільшити відтік капіталу з Росії, заявив в інтерв'ю Reuters новий голова ММВБ Костянтин Корищенко.
Оцінити справедливість і виправданість антикризових заходів влади складно, оскільки частина проблем лежить поза компетенцією РФ, але саме дії регуляторів приводять до видимих позитивних результатів, вважає колишній перший заступник голови Центробанку РФ.
"Проблема в тому, що немає реальних часток ринкових ініціатив, тому зараз ситуація, коли держава приймає на себе відповідальність за розвиток не тільки економіки в цілому, але й окремих галузей, - сказав Корищенко. - Якщо говорити про фондовий, фінансовий ринки, то держава з одного боку надала ліквідність, з іншого боку прийняла рішення, що необхідно давати ринкам перерву у вигляді припинення торгів".
Голова ММВБ відзначив ефективність припинення торгів на біржах у РФ останнім часом, однак, за його словами, "як будь-які сильнодіючі ліки, це не може бути постійним заходом".
Західні інвестори неодноразово говорили, що можуть значно скоротити обсяг операцій у РФ у випадку, якщо ситуація з постійним припиненням торгів збережеться, оскільки в таких умовах важко уникнути ризику по незакритих позиціях.
Однак Корищенко впевнений, що державні заходи управління ринкам в умовах кризи були необхідні і не бачить значного ризику втрати ліквідності.
"Коли ринок не справляється зі своїми обов'язками, які полягають в тому, що він повинен сприяти ринковому ціноутворенню, то нічого іншого нема, крім як державі прийняти на себе функцію визначати правила гри", - сказав він, додавши, що ціни багатьох паперів і секторів не відображають справжній стан ринку.
Корищенко називає "актуальною" загрозу того, що учасники ринку РФ можуть утомитися від регулярних припинень торгів і підуть у Лондон торгувати депозитарними розписками на акції російських емітентів.
"Відтік капіталу - це, звичайно, проблема. Якщо в учасників ринку буде постійне відчуття дискомфорту, то вони з першою ж нагодою підуть туди, де їм запропонують схожі умови, але зате вони будуть почувати себе комфортно", - сказав голова ММВБ.
У той же час, за його словами, є базові фундаментальні умови на ринку, такі як розрахунки в локальних цінних паперах, базовій для даного ринку валюті, і ці фактори неможливо зруйнувати або змінити за короткий час.
Він відмовився коментувати грошово-кредитну політику Центробанку РФ.
Стрімке збільшення обсягів угод міжбанківського репо на ММВБ цього року було однією з рушійних сил зростання російського ринку акцій, і проблеми учасників цього ринку викликали хвилю невиконання зобов'язань по угодах репо, першою і найяскравішою жертвою чого став банк Кит Фінанс.
На тлі невиконання зобов'язань щодо репо в банківському секторі виникла "криза довіри", і банки стали усе менш охоче надавати кредити, що прямо відбилося на фондовому ринку РФ і реальній економіці.
"Драматичність ситуації (з репо) полягала в несподіваному припиненні рефінансування. Ринок репо був одним зі слабких місць фінансового ринку. Він виріс до великих обсягів, з іншого боку за характером керування ризиками він був де-факто позабіржовим, тобто ризики управлялися на двосторонній основі. Шляхів простого вирішення цієї проблеми не було", - сказав Корищенко.
Однак угоди міждилерського репо все-таки укладалися на біржі і, таким чином, були відомі як самі угоди, так і контрагенти, тому ситуація з масовим невиконанням угод репо розв'язалася відносно швидко.
"Гостра фаза проблеми розв'язалася ще місяць тому. Нерефінансування з боку зовнішнього світу залишається, але воно компенсовано рефінансуванням з боку держави. Умов для повторення такої ситуації зараз просто нема, і тих обсягів кредиту зараз також нема", - упевнений Корищенко.
Він також відзначив, що в цей час у рамках біржі розроблена програма вдосконалення ринку репо.
Фінансова криза створила сприятливі умови для реалізації проектів, які раніше відкладалися на тлі стабільності в економіці і на ринках, і головною метою ММВБ у цей час є вдосконалення системи керування ризиками, сказав Корищенко.
"Я сконцентрований на підвищенні ефективності групи ММВБ у цілому. Централізована система керування ризиками - основне завдання сьогодні", - сказав він.
Зміни можуть торкнутися і кожного окремого ринку.
"Ми зараз готуємо цілу низку проектів, що стосується збільшення часу торгів валютними парами, ми розглядаємо можливість включення додаткових валютних пар, наприклад, євро/долар", - повідомив Корищенко.
На початку цього року Корищенко на посаді заступника голови ЦБ назвав запуск торгів парою євро/долар "малопродуктивним заняттям".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас