Росія скасовує підвищення мит на експорт лісу в обмін на підтримку Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія скасовує підвищення мит на експорт лісу в обмін на підтримку Nord Stream

Енергетика
477
Російська влада пішла на скасування запланованого на наступний рік підвищення мит на експорт лісу у Фінляндію. Причиною тому є їхнє бажання одержати схвалення північних країн на будівництво газового трубопроводу Nord Stream по дну Балтійського моря.
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін після сьогоднішніх переговорів зі своїм фінським колегою Матті Ванханеном заявив, що збільшення мит на вивезення одного кубічного метра неопрацьованого лісу з нинішніх 15 євро до 50 євро буде відкладено на термін від 9 до 12 місяців.
Крок Росії щодо підвищення мит із січня міг коштувати місця 16 тисячам фінських робітників. Два найбільших виробники паперу в Європі Stora Enso та UPM-Kymmene уже скоротили 1000 робочих місць цього року через скорочення поставок російського лісу.
Запуск газопроводу Nord Stream був відкладений до кінця 2011 року через критику його екологічної безпеки з боку Данії і Фінляндії. Магістраль також пройде по території Росії, Швеції та Німеччині. Цим країнам необхідно остаточно погодити всі питання до 2010 р., на який намічений початок укладання труб у Балтійському морі.
Путін заявив однак, що скасування підвищення мит пов'язано з тим, що воно "буде мати соціальні наслідки для економіки сусіда у вигляді втрати робочих місць". Прем'єр також пообіцяв знизити податки для фінських компаній для того, щоб вони могли інвестувати в російський лісопереробний комплекс.
Володимир Путін запропонував європейцям самим вирішити, потрібний їм чи ні газопровід Nord Stream. "Не потрібний - виходить, ми не будемо будувати трубопровід, а будемо будувати заводи зі скраплення і відправляти на світові ринки цей газ", - заявив він.
Планується, що магістральний газопровід Nord Stream довжиною 1200 км через Балтійське море з'єднає Росію і Євросоюз. По ньому повинен буде транспортуватися природний газ для постачання підприємств і домашніх господарств. Він буде доставляти до 55 млрд. кубічних метрів газу на рік, що досить для постачання більше 25 млн. домашніх господарств.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас