До 2025 року вчені прогнозують гостру нестачу прісної води — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2025 року вчені прогнозують гостру нестачу прісної води

516
За прогнозами російських учених, не мине й двадцяти років, як половина населення Землі почне відчувати гостру нестачу прісної води.
Член-кореспондент Російської академії наук Віктор Данилов-Данильян відзначає, що вже сьогодні в умовах постійної нестачі води живе не менше 1,1 мільярда людей в Африці, Азії і на Близькому Сході. Ще два із лишком мільярда землян регулярно зазнають "водний стрес". На думку вченого, нестача водних ресурсів перешкодить розвитку економіки більшості країн і підсилить нестабільність міжнародної обстановки.
Сьогодні у світі використовується приблизно 55% наявного річного запасу прісної води, причому 70% світових ресурсів підземних і річкових вод ідуть на зрошення, 20% використовується в промисловості, 10% - у побуті.
Крім того, наростає міжгалузева конкуренція за прісну воду. Тисячу тонн води можна використовувати як для вирощування тонни пшениці, так і для виробництва промислової продукції вартістю 14 тисяч доларів. Зрозуміло, що в цій конкуренції промисловість перемагає сільське господарство. Підсумок: аграрна галузь, що і без того зазнавала серйозну нестачу води, страждає ще більше. За підрахунками експертів, в 2050 році для вирощування сільгосппродукції в необхідній кількості знадобиться обсяг води, рівний 24 річним стокам Ніла.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас