ПІБу потрібні 4,5 млрд. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІБу потрібні 4,5 млрд. грн.

Фондовий ринок
1992
НБУ оголосив, що покупцем 68% акцій Промінвестбанку став холдинг SLAV AG. Його бенефіціарами є брати Андрій і Сергій Клюєви. У них є 10-12 днів, щоб збільшити статутний капітал банку на 900 млн. грн., а також внести 3,6 млрд. у вигляді довгострокових депозитів або субординованого боргу.
За словами тимчасового адміністратора банку Володимира Кротюка, чотири юрособи-резиденти - ТОВ "Синергії фінанс", ІК "Бровари Інвест", фірма "Сигнус" і "Пріоритет буд", які входять до складу австрійського холдингу, - стали власниками майже 34% акцій банку, тоді як ще 34% перебувають в управлінні фізособи - члена правління холдингової компанії SLAV AG.
Як стало відомо "ЭИ", недавно брати Клюєви зверталися в російський держбанк за фінансуванням купівлі Промінвестбанку. "Російському держбанку запропоновано придбати пакет акцій розміром 68% статутного капіталу ПІБ, що належить зараз братам Клюєвим і компаніям Ігоря Єремєєва. Натомість вони просять залишити в їхньому розпорядженні донецьку регіональну дирекцію ПІБ, що здійснює кредитування багатьох великих промислових підприємств на сході України (на регіон припадає 30% активів банку)", - розповів один з банкірів. За його словами, донецька регіональна дирекція може бути приєднана до Актив-Банку і використана для операцій з активами і кредиторською заборгованістю різних компаній.
Для російського Ощадбанку покупка ПІБ дозволить вирішити стратегічне завдання входження в п'ятірку найбільших банків в Україні, що закладена в бізнес-план української дочки Ощадбанку.
Учасники ринку вважають, що Ощадбанк Росії є чи не єдиним банком, що може виявляти платоспроможну цікавість до ПІБ в поточній ситуації. "Зараз західним фінансовим групам українські банки нецікаві. Тому Ощадбанк Росії є найбільш реальним платоспроможним покупцем ПІБ на сьогодні", - вважає голова правління одного великого банку.
При цьому він вважає, що покупка системного банку на українському ринку може принести групі Ощадбанку як позитив, так і негатив. "Покупка великого банку в умовах фінансової кризи може послабити покупця. Завжди залишаються ризики неадекватної оцінки якості активів, проблем з поверненням позик", - відзначає банкір. На його думку, покупцеві ПІБ може знадобитися значний час для санації банку і виведення його на нормальну роботу.
Банкіри вважають, що серйозну допомогу у вирішенні цього завдання не зможе надати навіть Ігор Францкевич, запрошений братами Клюєвими в ПІБ як кризовий менеджер. Нагадаємо, 4 листопада він призначений першим заступником голови, а Володимир Кротюк не виключив призначення його головою правління. "У пана Францкевича західний підхід до ведення банківського бізнесу, - говорить один з банкірів. - ПІБ же вимагає совкового підходу".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас