Проблемні банки стають привабливими активами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки стають привабливими активами

2883
Криза ліквідності в Україні створила умови для активізації бізнесу санування проблемних банків. Експерти вважають, що санація може приносити величезні прибутки.
Тимчасовий адміністратор Промінвестбанку Володимир Кротюк учора заявив, що для санації банку нові інвестори - Андрій і Сергій Клюєви - залучають не свої, а позикові кошти. "Відбудеться збільшення статутного капіталу (з 200 млн грн. - ред.) до 1,1 млрд грн, і 3,6 млрд грн інвестори 'заведуть' у вигляді депозитів або субординованого боргу, - розповів він. - Також будуть залучені кошти фізосіб із великим грошовим обігом". За його словами, необхідна сума може бути збільшена, а транші повинні пройти до 5 грудня, що стане приводом для виведення з ПІБ тимчасової адміністрації і призначенням Ігоря Францкевича головою правління банку.
"Багато консорціумів приходило для покупки ПІБ, і з ними навіть укладалися договори про конфіденційність, але ніхто з них не надав мені чіткого графіка санації банку", - відзначив Володимир Кротюк.
За інформацією НБУ, 3 листопада приналежні народним депутатам Андрію та Сергію Клюєвим австрійська компанія Slav AG та українські ТОВ "Синергія Фінанс", ІК "Бровари Інвест", фірма "Сигнус" і "Пріоритет буд" стали власниками 68% акцій ПІБ. Покупкою ПІБ також цікавилися співвласник банку "Дельта" Микола Лагун, бізнесмен Дмитро Фірташ, що купив банк "Надра", і російські Альфа-банк, Ощадбанк і НРК.
Практично відразу ж після заяви Володимира Кротюка Микола Лагун повідомив на Українському банківському форумі про створення консорціуму, що планує інвестувати в проблемні банки.
"Якщо в банку є бізнес-модель, цікава мережа, а розрив ліквідності адекватний розумінню, то ми готові надати йому технологічні ресурси плюс борговий транш", - сказав він. Пан Лагун відзначив, що створений консорціум має держпідтримку у вигляді Ощадбанку та інвестори планують входити в капітал банків при одержанні не менше 51% акцій.
"З боку Ощадбанку не буде йти мови про володіння акціями, - пояснив він. - В Ощадбанк уливається 4 млрд грн (пропозиція Володимира Стельмаха щодо збільшення капіталу держбанку.- ред.), і він зможе фінансувати банки, а ми (інвестори.- ред.) готові надати компетентних людей у фінансовій сфері". За словами Миколи Лагуна, серед 20 найбільших банків 5 зазнають серйозні проблеми з ліквідністю. Новий консорціум уже вивчає можливість покупки акцій двох з них.
Учора стало відомо про створення ще однієї групи санаторів. Іван Корякін, що звільнився з посади голови правління СЕБ Банку, розповів, що також зайнявся антикризовим менеджментом.
"Я і ще два партнери створюємо компанію, що буде надавати послуги з виведення компаній із кризи, зокрема банків. Ми вже проінформували НБУ, що збираємося цим займатися, - повідомив він. - Такі компанії є, але їх дуже мало. Головна інвестиція в такий бізнес - наш досвід".
Банкіри відзначають, що фінансова криза створює передумови для активізації бізнесу з купівлі активів за безцінь. "Інвестор може нічого не заплатити колишнім акціонерам, але бере на себе вантаж зобов'язань перед клієнтами банку, а це можуть бути величезні проблеми, тому вкладати в цей бізнес зважаться небагато", - говорить керівник одного з найбільших банків. Микола Лагун вважає, що реанімація дозволить інвесторам через 3-5 років одержати від 1,5 до 3 капіталів від вкладених коштів, а самі санатори зароблять і більше. Експерти нагадують, що раніше успішними санаторами були Сергій Тігіпко, що купив банк "Муніципальний" (зараз - "Бізнес Стандарт"), і ПриватБанк, що зараз також нібито хоче купити два дрібні банки.
"У нинішній час важливий не стільки досвід, скільки зв'язки серед 'грошових мішків' і мистецтво переконувати їх вкласти гроші. Я знаю таких людей, тому теж думаю зайнятися цим бізнесом", - поділився віце-президент одного з російських інвестбанків. Голова українського банку з російським капіталом, знайомий з керівництвом Slav AG, упевнений, що інвестувати в Україну зможуть тільки російські банки: "Адже і в Slav AG немає стільки коштів, але вони не узялися б за проект, якби не знали, де їх взяти. Зараз вкласти в ПІБ готовий великий російський банк, що не представлений в Україні". За словами одного з банкірів, брати Клюєви домовляються із Внешторгбанком. В Slav AG не коментували цю інформацію.
Руслан Чорний, Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас