The Wall Street Journal: Обама навряд чи знайде взаєморозуміння з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Wall Street Journal: Обама навряд чи знайде взаєморозуміння з Росією

Фондовий ринок
475
"Запам'ятайте мої слова. Світ тільки через півроку почне випробовувати Барака Обаму... Я гарантую вам це. Це неодмінно трапиться". Знамените передвиборне пророцтво-застереження Джо Байдена збулося рівно на півроку раніше. Те, як Обама відреагує на недавню провокацію Кремля, дасть нам важливе уявлення про те, якими будуть підходи його адміністрації до питань зовнішньої політики.
Виступаючи в середу із щорічним посланням до Федеральних зборів, президент Дмитро Медведєв склав провину за війну із Грузією, за падіння російських ринків і погіршення двосторонніх відносин на Америку, що приймає "помилкові, егоїстичні, а часом просто небезпечні рішення". Можливо, для більшого ефекту виступ Медведєва перенесли з жовтня на цю середу. Він почався і закінчилося антиамериканськими тирадами.
Російський президент також оголосив про плани розгортання ракет в анклаві Калінінградської області, що знаходиться між членами НАТО Польщею і Литвою. Він заявив, що це буде зроблено, якщо Америка не відмовиться від своїх намірів розмістити систему протиракетної оборони в Європі. Медведєв додав, що Росія буде здійснювати радіоелектронне придушення американської РЛС. Але у випадку, якщо іранські ракети, що є передбачуваними цілями для системи ПРО, подолають протиракетну оборону та завдадуть удару по Америці або її союзниках, це означало б початок війни.
США уклали угоди з Польщею і Чехією про розгортання антиракет і радіолокаційної станції на їхній території. Відбулося це після тривалих переговорів. Дані країни пішли на такий крок з певним політичним ризиком для себе, і Кремль сподівається, що зуміє змусити нову адміністрацію відмовитися від своїх зобов'язань. Треба ще раз відзначити, що дана система ніяким чином не послабляє потенціал ядерного стримування самої Росії.
Державний департамент відповів традиційними гучними заявами, назвавши промову Медведєва такою, "що викликає розчарування". Президент Буш, що буде главою держави ще два із лишком місяці, взагалі нічого не сказав. Помічники Обами говорять, що обраний президент не хоче підривати позиції Буша в період передачі повноважень, і в цей час займається збиванням власної адміністрації.
Це добре. Але він послужив би непогану службу інтересам США і своїм власним інтересам, якби просто дав зрозуміти, що Америка на чолі з Обамою не злякається погрозливих вигуків російських лідерів і залишиться надійним партнером для своїх європейських союзників. Будь-який натяк на сумніви в рядах наступної адміністрації викличе страх у наших союзників по НАТО, і спровокує Росію та інші країни на нові погані вчинки. Кремль робить Обамі послугу, починаючи екзаменувати його вже зараз.
Цьому варто надавати значення, оскільки демократи в конгресі своїми діями створюють враження, що американська підтримка Польщі або Україні і Грузії, що прагнуть вступити у НАТО, може бути предметом торгу. У травні демократи скоротили обсяг асигнувань на програму ПРО, заявивши, що загроза з боку Ірану виникне ще не швидко, і угода з Польщею не була підписана. Обсяги фінансування були частково відновлені, коли Польща в серпні погодилася розмістити в себе 10 ракет-перехоплювачів. Від представників ліберального табору ми також чуємо слова про те, що це Америка відповідає за погіршення відносин з Москвою. Кремль ці слова теж почув.
Не має значення, хто головний у Білому домі, США навряд чи знайдуть взаєморозуміння з Росією, що пригноблює політичні свободи в себе вдома і погрожує сусіднім демократіям, США навряд чи будуть із нею ладити. На щастя, Америка вже створила міцні союзи з вільними європейськими країнами, які, у свою чергу, виражають готовність захистити США і Європу від ракетної загрози держав-ізгоїв. Було б непогано почути від нового президента США, що він збереже прихильність цим союзам.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас