Гривню девальвують повільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню девальвують повільно

Валюта
8637
Вчора на зустрічі представників найбільших банків із головою НБУ, президентом, прем'єром і міністром фінансів було ухвалено рішення про плавну девальвацію гривні до 6 грн./$1 до кінця поточного року. Девальвація може бути ще більшою, якщо Віктор Пинзеник переконає Володимира Стельмаха відпустити валютний курс.
Як повідомили учасники зустрічі, основною темою заходу був звіт Володимира Стельмаха щодо дев'яти пунктів рішення міжбанківської ради, прийнятого 30 жовтня. Однак перше слово, за традицією, взяв президент Віктор Ющенко, який висловив догану правлінню НБУ за те, що воно зі своїми реформами рухається із запізненням у 30 днів.
Наступним говорив голова Нацбанку Володимир Стельмах. Він заявив, що задоволений вжитими заходами і погодженістю дій банкірів. Він навів статистику, відповідно до якої розрив у пасивній базі банків скоротився до 8 млрд. грн. (на 21 жовтня відтік пасивів становив 18,7 млрд. грн.).
За оцінками Володимира Стельмаха, обсяг платежів із зовнішнього боргу держави і корпоративних позичальників у першому півріччі 2009 р. складе $13 млрд. "Резервів для виконання зобов'язань (з урахуванням кредиту МВФ) " цілком достатньо", - повідомив Стельмах. Після цього він звернувся до уряду із проханням активніше компенсувати підприємствам податок на додану вартість і вплинути на скорочення імпорту автомобілів (з $11 млрд. дефіциту торговельного сальдо $8 млрд. забезпечив імпорт автомобілів). У відповідь на це прем'єр Юлія Тимошенко повідомила, що щодня виплачує з бюджету 116 млн. грн., тоді як раніше сума погашення не перевищувала 80 млн. грн. на день.
Після цього голова Нацбанку перейшов до коментарів ситуації на банківському ринку. Він повідомив, що регулятор буде звертатися до материнських контор банків з іноземним капіталом, щоб вони рефінансували зобов'язання своїх дочок, а також надавали їм довгі кредити. За його словами, розрив між активами та пасивами банків у термінах на сьогоднішній день перевищує 86 млрд. грн. Причому це тільки оцінки. "У Промінвестбанку розрив був нульовим, хоча це були махінації з балансом", - попередив Владимир Стельмах.
Слово відразу взяв голова ради НБУ Петро Порошенко, що звернувся до пана Стельмаха з питанням: чому центробанк не називає імен санаторів і не озвучує суму інвестицій, які вони принесуть у ПІБ? "Треба, щоб процес був прозорим. Інвестор повинен депонувати в НБУ живі гроші", - волав до регулятора пан Порошенко. У відповідь Володимир Стельмах назвав його інтерес до ПІБ нездоровим. Сторони вступили в словесну перепалку, яку перервав президент. А в банкірів залишилося відчуття, що "нездоровий інтерес" до ПІБ проявляють всі високопоставлені учасники зустрічі.
Втім, банкіри все-таки повернулися до теми розривів. Володимир Стельмах заявив, що знає точну суму, на яку повинен бути капіталізований кожен комерційний банк. Але назвав тільки дві цифри - у капітал Укрексімбанку потрібно влити 2 млрд. грн., а в Ощадбанк " 4 млрд. грн. Юлія Тимошенко у відповідь пообіцяла внести відповідні зміни в проект бюджету на 2009 р.
Потім сторони перейшли до обговорення курсу гривні, у зв'язку з тим, що Міжнародний валютний фонд зажадав від Нацбанку відпустити обмінний курс. Міністр фінансів Віктор Пинзеник, за твердженням учасників зустрічі, пустився у великі пояснення, як йому зараз складно виконувати бюджет і попросив курс відпустити (зростання валютного курсу збільшує доходи бюджету).
У відповідь, з огляду на те, що в минулому місяці попит на валюту на готівковому ринку на 50% (майже на $1 млрд.) перевищив пропозицію, банкіри висловили побоювання про ризик девальвації гривні під тиском попиту. І президент зажадав утримувати курс і "не допускати різких коливань". На його думку, оптимальним наприкінці року буде курс до 6 грн./$1, а в 2009 р. вартість гривні повинна девальвувати незначно. При цьому курсові коливання не повинні бути різкими. Банкіри рекомендували не допускати великих стрибків курсу і рухати його вниз на 1-2 копійки.
Закінчилася зустріч сперечаннями Володимира Стельмаха і Віктора Пинзеника щодо інфляції. Перший стверджував, що інфляція не перебуває в прямій залежності від темпів збільшення грошових агрегатів, а другий говорив " що перебуває, і вимагав від НБУ посилити монетарну політику. Крапку в суперечці поставив президент, що зажадав від НБУ і Мінфіну письмових викладень щодо проблеми інфляції. На їхній основі і будуть обговорюватися обсяги фінансового підживлення економіки.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас