Кабмін знайшов новий спосіб видавати кредити на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін знайшов новий спосіб видавати кредити на житло

Кредит&Депозит
10303
Міністерство ЖКГ запропонувало створити в Україні ощадно-будівельні каси (ОБК), у яких населення зможе брати кредити на покупку житла. Щоб одержати іпотечний кредит у такій касі під 4%, вкладник повинен буде назбирати мінімум 50% від вартості квартири, розміщаючи гроші в ОБК під мізерний відсоток. Експерти вважають, що створення ОБК можливо тільки при низькій інфляції.
Учора на нараді з проблемних питань житлово-будівельної галузі під керівництвом прем'єр-міністра Юлії Тимошенко міністр ЖКГ Олексій Кучеренко заявив, що найближчим часом буде оприлюднений законопроект "Про ощадно-будівельні каси". За його словами, механізм роботи ОБК, створюваних при держбанках, буде передбачати нагромадження громадянами в цих касах 50% від загальної вартості житла. По досягненні цієї суми на рахунку вкладник зможе одержати кредит на решту суми, необхідну для покупки житла. "Людина спочатку несе гроші в банк і вкладає їх під гарантовану низьку ставку, наприклад 3%, а коли вона назбирала 50% від суми, ще 50% даються під мінімальні 4%", - пояснив Кучеренко.
Міністр упевнений, що створення спеціалізованих ОБК поряд з іпотечним кредитуванням дозволить вирішити проблему доступного житла в Україні. "Я не проти іпотеки, але це варіант для тих, хто в стані покрити високі процентні ставки, а більш довгострокова програма зі створення ОБК - розумне доповнення до іпотеки для тих, хто може почекати, наприклад для молодих сімей", - сказав він.
За його словами, Україні варто орієнтуватися на позитивний досвід європейських країн. Так, 60% житлового фонду Німеччини і 40% - Австрії було побудовано за рахунок кредитування населення через оБК. "Робота кас буде ефективною, якщо державі вдасться створити прозорий механізм формування цін на житло. Держава повинна гарантувати вкладникові, що вартість квартири не зміниться в процесі нагромадження", - відзначив Олексій Кучеренко.
Щоб полегшити процес будівництва житла, міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда запропонував органам місцевого самоврядування переглянути видані дозволи на виділення земельних ділянок під будівництво. "Ті ділянки, які не задіяні протягом двох-трьох років, можна переглянути і, можливо, викинути їх на новий ринок для тих, хто ще в стані будувати", - заявив він. Крім того, Кабінет міністрів має намір ввести мораторій на безкоштовне надання житла (у бюджеті-2008 на покупку житла закладено 3,029 млрд грн).
Ці кошти будуть направлятися тільки на будівництво житла. 25% від його вартості буде оплачуватися з бюджету, а 75% - заощадженнями громадян або кредитами. У Мінекономіки розповіли, що в першу чергу будуть фінансуватися об'єкти житлового недобуду з 85-процентною готовністю. Як повідомлялось, кошти стабілізаційного фонду можуть витрачатися на завершення будівництва житла. Нагадаємо, у проекті закону "Про забезпечення громадян доступним житлом" Кабмін хотів оплачувати 30-процентний початковий внесок. Ці кошти можуть використовуватися як на будівництво, так і на покупку квартир.
Член наглядової ради Ощадбанку Олександр Морозов вважає, що створення ОБК в Україні можливо, тим більше, що їй удалося залучити кредит МВФ. "Прикладом може слугувати створення спецфонду в Сінгапурі, куди громадяни вкладали близько 20% зарплати. Ці гроші держава використала для забезпечення населення житлом", - відзначив він. Однак для одержання таких кредитів люди повинні погодитися на депозити під 3%, тоді як банки пропонують 20%. "Ніхто не стане вкладати гроші під відсотки менші, ніж інфляція - тільки це дозволить окупити свої кошти", - вважає Морозов. Цього року МВФ очікує в Україні інфляцію на рівні 25,5%, а в 2009 році - 17%. "Якщо великому банку вдасться витримати інвестиційно-курсову різницю, він зможе накопичувати величезні кошти і видавати такі кредити", - упевнений генеральний директор "Містобуду" Віктор Власов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас