Суд не знайшов фактів контрабанди у діяльності "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд не знайшов фактів контрабанди у діяльності "Нафтогазу"

Енергетика
273
Як стало відомо Комерсант-Україна, НАК "Нафтогаз України" удалося домогтися в суді закриття кримінальної справи за фактом ввезення у квітні понад 5 млрд кубометри газу без митного оформлення. Прокуратура вже оскаржила рішення, що, на думку експертів, може загрожувати Україні зривом виконання державного бюджету - монополія, імовірно, зможе знайти необхідну суму лише після продажу всього накопиченого в підземних сховищах газу.
Як розповів прокурор Києва Євген Блажівський, 21 жовтня Подільський районний суд Києва видав постанову про закриття кримінальної справи за фактом контрабанди природного газу в Україну. Це рішення було прийнято за позовом НАК "Нафтогаз України". Нагадаємо, 8 квітня прокуратура порушила кримінальну справу за матеріалами енергетичної митниці, у яких указувалося, що з 1 січня по 5 квітня на територію України було поставлено 5,515 млрд кубометрів газу на суму 4,999 млрд грн без митного оформлення, що могло бути кваліфіковано як злочин, передбачений ч. 1 ст. 201 КК ("контрабанда").
У минулу середу прокуратура подало апеляцію на рішення суду про закриття кримінальної справи. "Якщо справа не буде доведена до кінця, це буде мати негативні наслідки, оскільки 'Нафтогаз' просто не погасить значний обсяг боргу перед держбюджетом", - пояснив пан Блажівський. Джерело Ъ в управлінні боротьби з організованою злочинністю МВС, що разом зі СБУ розслідувало дану справу, уточнив, що зараз борг держкомпанії перед митницею становить 3,1 млрд грн. Прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський відмовився коментувати заяви пана Блажівського.
Погасити суму, що перевищує 3 млрд грн, для "Нафтогазу" буде непросто. "Поточний борг компанії перед постачальниками газу становить майже $2 млрд. При цьому монополія так і не змогла домовитися про кредит Deutsche Bank, що міг поправити її фінансове становище.
Тому розраховувати на погашення боргу найближчим часом не доводиться", - говорить член парламентського комітету з ПЕК Олег Зарубінський. Начальник аналітичного відділу російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн підрахував, що одержати необхідну суму можна буде, лише продавши накопичений у підземних сховищах газ.
Генеральний директор Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірина Щербина говорить: "У контексті зриву програми приватизації, а також в умовах фінансової кризи інші податкові надходження зменшаться. Затримки з оплатою 'Нафтогазом' значно збільшують імовірність невиконання бюджету". Вона відзначає, що у випадку загрози бюджетного дефіциту уряд не зможе в короткий термін - до кінця року - знайти позиковий капітал для його покриття. У такому випадку, за словами президента Центру антикризових досліджень Ярослава Жалило, дефіцит, можливо, доведеться перекривати за рахунок коштів від перевиконання бюджетних надходжень у попередні місяці, що перебувають на рахунках Держказначейства.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас