Ющенко вважає, що ситуація у фінансовій системі України стабілізується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вважає, що ситуація у фінансовій системі України стабілізується

Казна та Політика
818
Ситуація у фінансовій системі України стабілізується, але уряду і Національному банку усе ще потрібно зробити багато чого для її підтримки, вважає президент Віктор Ющенко.
"Найбільший відтік у нас був 18,7 млрд грн депозитів. Сьогодні він на 2 млрд менший (...) Настрій більш оптимістичний", - сказав він, відкриваючи нараду з банкірами в четвер.
За словами В.Ющенка, спільні зусилля банківської системи і Нацбанку привели до створення режиму регульованого, але стабільного курсу.
"Дали правильні сигнали ринку (...) Це був єдиний спосіб зняти температуру на ринку", - сказав він про інтенсифікацію валютних інтервенцій Нацбанку.
У той же час, відзначив глава держави, перспективи динаміки поточного рахунку платіжного балансу продовжує формувати потенціал девальваційного тиску на курс гривні: в 2008 році очікується дефіцит поточного рахунку на рівні $11,8 млрд, в 2009 році - $14,8 млрд. При цьому в четвертому кварталі 2008 року держава і приватні позичальники повинні повернути $9,4 млрд зовнішніх боргів.
У зв'язку із цим В.Ющенко підкреслив, що уряду необхідно змінити умови зовнішньої торгівлі, у тому числі за рахунок податкових інструментів.
У той же час, за його словами, курсові зміни останнім часом уже привели до скорочення імпорту в Україну, наблизивши його значення до обсягу експорту. Глава держави також повідомив, що, за даними митної служби, у жовтні-2008 дефіцит зовнішньої торгівлі товарами склав $1,4 млрд.
Як підкреслив глава держави, за підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ) Україна впорається із зовнішніми зобов'язаннями.
Як повідомив журналістам перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, протягом першого року після затвердження МВФ кредитної програми для України на $16,4 млрд буде виділено близько 70% від цієї суми.
Говорячи про завдання, які стоять перед банківською системою, В.Ющенко відзначив важливість поновлення довіри вкладників.
На його думку, у контексті цього завдання банкам доцільно розглянути питання підвищення ставок по депозитах.
"Потрібно виграти діалог із вкладниками", - вважає він.
Глава держави також вважає, що Нацбанку доцільно розглянути можливість перегляду резервних вимог до банків.
Крім того, В.Ющенко підкреслив, що існуючі в сфері ПДВ проблеми також вимагають уваги влади: заборгованість із компенсації ПДВ перед компаніями становить 11,8 млрд грн.
При цьому, за його оцінкою, за допомогою різних схем здійснюється "вимивання ресурсів держбюджету": у чотирьох-п'ятьох областях країни в два-три рази зросло відшкодування ПДВ.
"Я не розумію, що такого відбулося в структурі економіки, торговельних операцій, щоб пішли такі обороти ", - сказав глава держави.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас