Профспілка вуглярів вимагає від уряду забезпечити виплату зарплат шахтарям за новими тарифними ставками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілка вуглярів вимагає від уряду забезпечити виплату зарплат шахтарям за новими тарифними ставками

392
Профспілка працівників вугільної промисловості вимагає від Кабінету міністрів України забезпечити виплату зарплат підземним робітникам вуглевидобувних підприємств за підвищеними тарифними ставками з 1 жовтня, як це передбачено Законом "Про підвищення престижності шахтарської праці", а також погашення заборгованості заробітної плати, що нагромадилася з початку поточного року в розмірі 200 млн. грн. Про це заявив заступник голови ПРУП Валерій Мамченко.
За його словами, у цей час на вугільних підприємствах не виконуються положення закону про перехід на нові тарифні ставки. Більше того, поточна заробітна плата виплачується з місячною затримкою.
"Ми в листопаді погашаємо заборгованості за вересень, а по тарифних ставках положення взагалі не виконується", - сказав він, відзначивши при цьому, що в останньому випадку роль відіграють як суб'єктивні, так й об'єктивні фактори. Зокрема, падіння попиту на вугільну продукцію у зв'язку із кризою в гірничо-металургійному комплексі. У той же час у ПРУП упевнені в необхідності розрахунку зарплати з жовтня за новими тарифними ставками, "навіть якщо це фактично відразу не буде виплачуватися через тимчасові труднощі".
В.Мамченко відзначив, що сформована ситуація вже привела до відтоку висококваліфікованих фахівців з підприємств, що надалі може взагалі привести до їх повної зупинки.
У той же час В.Мамченко повідомив, що у вівторок, 4 листопада, відбулася зустріч прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко із представниками профспілок, присвячена питанням подолання кризи в галузі. Під час зустрічі прем'єр доручила міністрові праці та соціальної політики Людмилі Денисовій направити на всі вугільні підприємства України інспекцію для перевірки рівня виконання генеральними директорами вимог Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці". При цьому, відзначив В.Мамченко, Ю.Тимошенко пообіцяла, що керівники вугільних підприємств будуть нести персональну відповідальність за ігнорування переведення трудящих на нові тарифні ставки відповідно до зазначеного закону.
Крім того, у рамках зустрічі досягнута домовленість про проведення 13-14 листопада засідання Координаційної ради з врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості, на якому будуть обговорюватися механізми погашення заборгованості, що нагромадилася, із заробітної плати, пошуку коштів для переведення трудящих на нові тарифні ставки, а також питання ціноутворення та реалізації вугільної продукції підприємств галузі.
За словами міністра, проблеми з виплатою зарплати вуглярам обумовлені неплатежами енергетичних підприємств та істотним зменшенням обсягів реалізації коксівного вугілля.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас