ЄЦБ знизив ставку до 3,25% річних з 3,75%, як і очікували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ знизив ставку до 3,25% річних з 3,75%, як і очікували

450
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер знизив базову процентну ставку до 3,25% з 3,75% річних, повідомило агентство Bloomberg. Це збіглося із середнім прогнозом аналітиків.
Останній раз ЄЦБ змінював вартість грошей 8 жовтня, тоді ставка була зменшена на 0,5 процентного пункту.
Економісти очікують, що ЄЦБ продовжить зменшення ставки в єврозоні найбільш агресивними темпами за свою десятилітню історію, довівши її до квітня 2009 року до 2,5% річних, через уповільнення темпів економічного зростання по усім світі. Європейська комісія на початку цього тижня заявила, що в третьому кварталі економіка єврозони, швидше за все, уже вступила у фазу рецесії і буде стагнувати у наступному році.
"Розміри кризи вимагають переконливих дій, - відзначає економіст Commerzbank Міхаель Шуберт. - ЄЦБ більше сфокусований на ризиках для зростання економіки".
О 16:30 мск у четвер відбудеться прес-конференція голови ЄЦБ Жана-Клода Тріше, під час якої він пояснить, чим було обумовлено рішення банку щодо ставки.
"Тріше, імовірно, залишить відкритими двері для подальшого зниження ставок", - заявив головний економіст по Європі Bank of America у Лондоні Холгер Шмідінг. Голова ЄЦБ, "швидше за все, попередить, що економіка єврозони не буде рости наприкінці 2008 року і на початку 2009 року і, накульгуючи, почне відновлюватися тільки потім".
За прогнозом Єврокомісії, економічне зростання у єврозоні сповільниться в 2009 році до 0,1% - найгірший показник з 1993 року.
Інфляція в єврозоні сповільнилася в жовтні до 3,2% після досягнення максимуму за 16 років в 4% у липні. Проте, ЄЦБ має намір повернути темпи зростання споживчих цін на цільовий рівень - нижче 2%.
Федеральна резервна система США в 2008 році вже шість разів знижувала базову процентну ставку. У цілому вартість кредитів була зменшена до 1% річних з 4,25% річних на початку поточного року. Останній раз ставка була знижена 29 жовтня на 0,5 процентного пункту.
Банк Англії в четвер знизив базову ставку до 3% річних з 4,5%, при цьому експерти очікували менш значного скорочення - усього до 4% річних. Таким чином, у Великобританії вартість грошей цього року знижувалася вже чотири рази з 5,25% на початку року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас