Київ може залишитися без тепла, гарячої води і... електроенергії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ може залишитися без тепла, гарячої води і... електроенергії?

2053
АЕК "Київенерго" (м. Київ) вважає ситуацію з теплопостачанням Києва загрозливою. Причиною є важке на сьогодні фінансове становище компанії, у т.ч. ситуація з розрахунками за паливо.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський сьогодні на прес-конференції.
Він підкреслив, що, відповідно до законодавства, АЕК "Київенерго" для забезпечення потреб міста повинна одержувати з міського бюджету компенсацію різниці між тарифом та економічно обґрунтованими витратами.
Так, дотація для компанії в 2008 році повинна становити 790,8 млн. грн. Станом на 6 листопада, "Київенерго" фактично одержало з міського бюджету тільки 375,8 млн. грн. Таким чином, у розрахунках на 2008 рік компанії повинні компенсувати 415 млн. грн. При цьому він додав, що на 6 листопада "Київенерго" має борг за газ перед ДК "Газ України" у розмірі 55 млн. грн. За прогнозами, у листопаді і грудні в плані покупки газу компанія повинна оплатити ДК "Газ України" 725 млн. грн.
Соколовський відзначив, що негативна ситуація з погашення боргів за газ перед ДК "Газ України" створює загрозу стабільності проведення опалювального сезону в Києві. Подія 4 листопада, коли "Київоблгазом" на якийсь час була відключена котельня в Оболонському районі, може повторитися.
За його словами, "Київенерго" має значні кредитні зобов'язання, що також негативно впливає на загальний фінансовий стан компанії. Поточні зобов'язання компанії за обслуговування загального кредитного портфеля щомісяця становлять 10 млн. грн. Так, "Київенерго" змушено постійно брати короткострокові кредити для розрахунків за газ через затримку одержання коштів з міського бюджету і для погашення попередніх кредитів, які, у свою чергу, теж були отримані для цих цілей. Загальна сума короткострокових кредитів становить 260 млн. грн., зобов'язання із погашення яких наступають у грудні поточного року.
Крім того, для реконструкції та модернізації теплових мереж "Київенерго" був отриманий кредит Світового банку в розмірі 160 млн. дол., з яких залишається оплатити 105 млн. дол.
"Київенерго" має потребу в збалансованій економіці. Однак, на сьогодні борги компанії накопичуються і, з урахуванням негативної ситуації із платіжною дисципліною, становлять загрозу для стабільної роботи і, зокрема, забезпечення опалювального сезону. Особливо важливо те, що схема енергопостачання Києва побудована таким чином, що у випадку обмеження подачі газу ДК "Газ України" кияни будуть позбавлені частково не тільки тепла, гарячої води, але й електрики", - заявив Соколовський.
Як повідомлялося, у структурі витрат АЕК "Київенерго" у частині теплопостачання 62% становить ціна на паливо, 17% - оплата праці з усіма нарахуваннями, а ще 21% - це ремонти, інвестиційна програма, податкові зобов'язання, адміністративні, соціальні та інші витрати. Як не раз відзначала компанія, існуючий тариф на опалення майже в 2 рази не покриває витрат "Київенерго" на виробництво, передачу та постачання тепла в Києві.
АЕК "Київенерго" (м. Київ) є найбільшим виробником теплової енергії та електроенергії в Україні, компанія повністю забезпечує потреби Києва в електричній і на 70% - у тепловій енергії.
Збиток "Київенерго" за підсумками 9 місяців 2008 року склав 278 млн. грн., при цьому за такий же період торік цей показник був 25 млн. грн.
За підсумками 9 місяців 2008 року чистий дохід (виторг) від реалізації продукції "Київенерго" склав 4 млрд. 73 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас