Банк Англії може піти на найрадикальніше зниження ставки з часів Другої світової війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії може піти на найрадикальніше зниження ставки з часів Другої світової війни

Валюта
946
Голова Банку Англії Мервін Кінг може бути змушений піти на найрадикальніше зниження базової процентної ставки із часів Другої світової війни в умовах фінансової кризи, повідомило агентство Bloomberg.
Центральному банку Великобританії, ймовірно, доведеться, рано чи пізно, урізати базову ставку практично до нуля з поточного рівня 4,5%, стверджують економісти, у тому числі колишній співробітник Банку Англії Чарльз Гудхарт та аналітик Citigroup Inc. Майкл Сондерс. Першим кроком на цьому шляху може стати зниження ставки на 50 базисних пунктів у четвер, вважають експерти.
"Ставки будуть значно знижені, - упевнений Сондерс. - І Банку Англії варто приготуватися опустити їх до нуля".
Базова процентна ставка британського ЦБ залишається найвищою із країн "великої сімки", незважаючи на зростаючі докази того, що економіка країни вступила в рецесію. У жовтні 2008 року виробництво повернулося на рівень перших років правління Маргарет Тетчер, ціни на житло впали до мінімуму з 1991 року, а комерційні банки відмовляються знижувати ставки по кредитах для фізичних та юридичних осіб.
Банк Англії, що знизив 8 жовтня базову ставку на 0,5 процентного пункту (до 4,5%) у рамках скоординованих дій провідних центральних банків світу, у четвер може зменшити її до 4%, вважають 45 з 60 опитаних агентством Bloomberg економістів. Ще 9 економістів очікують зниження ставки на 1 процентний пункт, решта шість прогнозують скорочення на 75 базисних пунктів. Британський ЦБ не знижував базову процентну ставку більш ніж на 50 базисних пунктів з 1993 року, коли міністерство фінансів Великобританії затвердило поточну кредитно-грошову політику.
"Процентні ставки із цього моменту підуть униз, не знаю, наскільки і як швидко вони опустяться, - заявив Гудхарт. - Вони можуть дійти до нуля. В 1990-і вони дійшли до нуля в Японії, коли затяжна рецесія або депресія стала надзвичайно суворою".
Банк Англії, заснований в 1694 році, щоб профінансувати війну короля Вільгельма III із Францією, ніколи не опускав базову ставку нижче 2% (саме цей рекордно низький рівень центробанк зберігав під час Другої світової війни). Але зараз, коли, як очікують аналітики, Великобританія може виявитися найбільш проблемною країною "великої сімки", можливо, прийшов час для більш радикальних заходів.
ВВП Великобританії скоротиться в 2009 році на 1%, США - на 0,5%, Японії - на 0,4%, ВВП єврозони в цілому виросте на 0,1%, відповідно до опублікованого 3 листопада прогнозу Єврокомісії.
"Наша ставка на рівні 4,5% - це просто божевілля, - стверджує засновник Capital Economics Ltd. Роджер Бутл. - Ставка повинна бути знижена приблизно до 1% і повинна залишитися на цьому рівні. Я не виключаю її скорочення нижче 1%".
Скорочення британської економіки в серпні-жовтні на 0,5% і зниження цін на нафту приведуть до падіння інфляції з 5,2% до 2%, що є метою центробанку, прогнозують економісти. 12 листопада Банк Англії опублікує уточнений прогноз інфляції в рамках щоквартального звіту.
"Не думаю, що хтось усе ще вірить, що сьогоднішнє зниження ставки може стати останнім, - сказав Майкл Сондерс, що очікує її зниження до 2% до кінця 2009 року. - Великобританія пережила наймогутніший бум кредитів та іпотеки і значне скорочення заощаджень, і зараз ми вкрай уразливі перед наслідками цих явищ".
Банк Англії оголосить про своє рішення щодо базової процентної ставки о 15:00 р.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас