Експерти: Майбутнє сталеливарної індустрії залежить від кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Майбутнє сталеливарної індустрії залежить від кредитів

752
Більшість великих сталеливарних компаній останнім часом переживають не найкращі часи: на тлі різкого уповільнення темпів зростання світової економіки і посилення кредитних умов ця галузь упевнено рухається у бік занепаду, передає Reuters.
На думку учасників ринку, майбутнє сталеливарної індустрії досить туманне і повністю залежить від доступності кредитів.
"Таке відчуття, що темпи розвитку світової промисловості близькі до нуля. Попит на сировину продовжує знижуватися, а кредит отримати все важче, - відзначає аналітик Credit Suisse Майк Шиллакер. – Для того, щоб повернути життя в цю галузь, необхідно надати кредити".
Цього тижня найбільша в світі сталеливарна компанія ArcelorMittal повідомила про скорочення в IV кварталі 2008 р. виробництва на своїх заводах у США, країнах Азії, Африки і СНД на 35%, тоді як на європейських підприємствах випуск продукції буде понижений на 30%.
Найцікавіше, що це стало вже другим плановим зниженням виробництва сталі цього року. Ще у вересні голова ради директорів ArcelorMittal і її основний акціонер Лакшмі Міттал оголосив про те, що компанія знижує виробництво на 15%. За словами Л.Міттала, компанія скорочує виробництво для стабілізації ринку. "На цьому ринку зараз дуже складно отримати кредит. І якщо деякі великі компанії у зв'язку з цим припинять своє існування, це буде дуже погано", - додає М.Шиллакер.
Варто відзначити, що обсяги банківського кредитування дійсно дуже сильно знизилися за останні півроку. Не останню роль зіграло і різке падіння цін на сировину. "Ті операції, які з легкістю укладали ще півроку тому, зараз укласти практично неможливо. Банки стали дуже виборчими", - відзначає один нідерландський банкір, який вважав за краще залишитися неназваним. Яскравим прикладом став якраз ArcelorMittal, який навіть не дивлячись на статус найбільшої в світі сталеливарної компанії, не зміг уникнути кризи.
Щоправда, представники ArcelorMittal запевняють, що незабаром світова економіка почне поступово відновлюватися, і тоді компанія зможе повернутися на колишні обсяги виробництва. "Я думаю, що незабаром ситуація нормалізується", - говорить фінансовий директор Адітья Міттал. Проте банкіри і брокери дотримуються не такої оптимістичної точки зору: більшість вже скоротили прогнози щодо цін на сталь наступного року. Наприклад, аналітики Citibank запевняють, що в 2009 р. попит на сталь впаде як мінімум на 2%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас