Що буде з доларом в 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з доларом в 2009 році

Валюта
10480
За останні півроку різниця між максимальним і мінімальним курсом долара в Україні склала 58%. При цьому більшість наших співгромадян повелися як запеклі спекулянти. Наприкінці весни вони юрбилися в чергах, щоб продати американську валюту за 4,55 гривні, а в 20-х числах жовтня українці з іще більшим ажіотажем вишиковувалися біля обмінників, щоб купити долар вже за 7,2 гривні. Скільки в грошовому еквіваленті втратили жителі України на такій валютній "гойдалці", підрахувати ніхто не береться, але про катастрофічну втрату довіри українців до гривні можна говорити як про факт, що відбувся.
"Мудрі" українські правителі, запізно усвідомивши, що довіра громадян до національної валюти іноді коштує дорожче, ніж схоронність міжнародних резервів, почали вживати екстрених заходів щодо зміцнення курсу гривні.
Наприкінці минулого тижня Національний банк заходився проводити безрозмірні інтервенції долара на міжбанківському ринку, чим у лічені дні збив вартість готівкового долара з 7 до 6 гривень. Для більшої надійності НБУ став щодня давати рекомендації банкам, який максимальний готівковий курс долара ті можуть встановлювати. Наприклад, на 5 листопада Нацбанк встановив стелю для американської валюти на рівні 5,85 гривні за долар.
Скільки коштуватиме валюта до Нового року
Намагалася не відставати від НБУ в стабілізаційних заходах і українська політична еліта. Прагнучи заспокоїти населення і заробити голоси виборців, керівники країни не тішили оптимістичними прогнозоми щодо майбутньої вартості американської валюти в нашій країні. Наприклад, Юлія Тимошенко впевнена, що долар повинен коштувати 5,5 гривні. "Стабілізуйте гривню! Я вимагаю це зробити, щоб люди знали, що долар у них 5,5, і вони можуть спокійно планувати своє життя", - підкреслила Тимошенко. Більш стримані прогнози давали в Секретаріаті президента: "5,6-5,8 гривні за долар - найбільш об'єктивний курс, що відповідає поточному моменту", - заявив перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак.
Найменш заполітизованим і, відповідно, найбільш реалістичним прогнозом виглядає думка глави НБУ Володимира Стельмаха, який повідомив, що під кінець року вартість американської валюти буде не менше 6 гривень за долар. "Мені здається, Стельмах зробив прогноз виходячи з реальної вартості національної валюти", - говорить голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус. "Виходячи з тенденцій платіжного балансу і можливого обсягу інтервенцій на валютному ринку, глава НБУ зробив прогноз, що ринковий курс буде стояти поблизу позначки 6 гривень за долар станом на кінець цього року", - пояснює начальник відділу аналітики і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
З тим, що в середньотерміновій перспективі (3-12 місяців) українцям треба звикати жити з курсом долара вище 6 гривень, згодний і аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заболоцький: "Економіці України зараз необхідний оптимальний курс гривні, який би підтримував експортерів, обмежував імпорт, забезпечував можливість виплачувати валютні кредити, і при цьому не привів до істотної інфляції. І на даний момент такий оптимальний курс, з огляду на ціни на товарних ринках та інфляційний тиск, перебуває в діапазоні 6-7 гривень", - вважає експерт.
МВФ долар за 5 не потрібний
Напевно, найважливішим аргументом, що говорить на користь девальвації гривні до 6 гривень, була умова МВФ привести курс національної валюти до економічно обґрунтованого рівня. "Однією з умов МВФ (для одержання стабкредиту в 16,5 мільярда) є вирівнювання платіжного балансу, що погіршився у зв'язку зі зміною кон'юнктури на світових ринках. А одним з найбільш ефективних методів зменшення дефіциту платіжного балансу є девальвація національної валюти, що стимулює експорт і зменшує обсяги імпорту", - пояснює Заболоцький.
Так що велика ймовірність, що здоровий глузд і зобов'язання перед МВФ переважать бажання політиків заробити голоси виборців на низькій ціні долара, а українським громадянам доведеться зустрічати Новий рік з курсом 6 гривень за долар.
Інфляція за девальвацією
Експерти неоднозначно оцінюють те, до яких наслідків для української економіки призведе здешевлення національної валюти до 6 гривень за долар. Основне питання, що хвилює споживачів, - до якого додаткового інфляційного тиску призведе девальвація національної валюти. "Частка імпортних товарів у споживчому кошику українського населення становить близько 15%. Тому в короткочасному періоді (до 3 місяців) кожні 10% девальвації (за жовтень гривня знецінилася на 15,2% ) додадуть до інфляції 1,5 процентних пункту - пояснює економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан. - Але також потрібно враховувати, що багато товарів споживання, у тому числі й продукти харчування, вироблені всередині країни, залежать від імпортованої сировини і матеріалів. Плюс девальвація гривні автоматично веде до подорожчання енергоносіїв, а виходить, сприяє більш різкому підвищенню тарифів на комунальні послуги. Тому ми оцінюємо остаточний інфляційний ефект від 10% девальвації в 2-2,5 п.п.".
"При прогнозному курсі долара на 2009 рік близько 5,1 гривні, розрахований нами рівень інфляції становив 15,5%. Після знецінювання гривні до 6 цей показник, звичайно, буде значно вищим. І рівень інфляції в 17%, рекомендований МВФ, виглядає зараз дуже оптимістичним показником", - говорить аналітик інвесткомпанії "Сократ" Михайло Сальников.
Щоправда, є в економістів й інша точка зору. "Світові ціни на металопродукцію і нафта впали у два рази за останні кілька місяців, на продукти харчування знизилися на 25% з початку року. При такому значному падінні цін виправданою (для української економіки) є 30%-а девальвація гривні. Це дозволило б підтримати основних експортерів, а при цьому ціни на основні товари внутрішнього споживання залишилися б незмінними", - пояснює Мар'ян Заболоцький. На думку експерта, при вартості долара в 6 гривень доречно ще говорити про дефляційний тиск на ціни, а не про додаткову інфляцію.
Долар буде за 5,5 або за 8 гривень
Ще більш жахливим, ніж інфляція, для українців є питання: "Скільки буде коштувати долар в 2009 році?". Тут експертів умовно можна розділити на два табори: банкірів-оптимістів і макроекономістів-реалістів.
"У найближчі півроку вартість долара в Україні буде близько 6 гривень, а влітку 2009 року гривня зміцниться до 5,5, тому що світова фінансова криза до цього часу вже піде на спад", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський. "Якщо до кінця року прогноз НБУ в 6 гривень буде виконуватися, то напевно до весни долар подешевіє на 0,5-1 гривню (до 5-5,5)", - говорить голова правління Терра-Банку Сергій Щербина.
А от прогнози макроекономістів щодо ціни долара в Україні зовсім не такі розмаїті. "Фундаментальні (макроекономічні) фактори, такі як торговельний баланс, приплив і відтік прямих інвестицій і боргового капіталу, припускають помірну девальвацію гривні на 10-20% на рік. Якщо не враховувати короткочасних коливань, середньорічний курс в 2009 році може становити 6,6-7 гривень за долар", - говорить економіст "Драгон Капітал" Олена Білан. В тому, що ціна долара повинна коливатися в межах 6-7 гривень, впевнений і аналітик Ерсте Банку Мар'ян Заболоцький. Єдине, що може значно зміцнити курс гривні в 2009 році, - стрімке подорожчання світових цін на металургійну продукцію. Ще більш песимістично оцінюють перспективи гривні експерти центра соціально-економічних досліджень "CASE Україна". На їхню думку, до середини наступного року долар може коштувати вже 8 гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас