Брати Клюєви шукають 800 млн. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брати Клюєви шукають 800 млн. дол.

Фондовий ринок
6285
У розпорядження "ЭИ" потрапили деталі програми санації Промінвестбанку, яку народним депутатам Андрію і Сергію Клюєвим необхідно провести на вимогу Нацбанку. До 15 листопада брати повинні завести на рахунки банку $800 млн. живими грішми. З них $200 млн. підуть на його капіталізацію.
За словами джерела в Нацбанку, поки що Володимир Стельмах не одержав підтвердження Ріната Ахметова в інтересі до ПІБу. Побоювання, що реальних грошей у потенційних санаторів Промінвестбанку недостатньо, змусили пана Стельмаха встановити жорсткі умови новим власникам банку.
Якщо до 15 листопада гроші в банк не надійдуть, голова центробанку Володимир Стельмах погрожує залишити ПІБ у віданні тимчасової адміністрації, яку очолює Володимира Кротюк. "Після закінчення десятиденного терміну право придбати контрольний пакет акцій банку одержать інші інтересанти - підприємець Микола Лагун, що представляє Віктора Пінчука, і Альфа-банк", - говорить чиновник. Лагун підтвердив таку можливість, однак відзначив, що сума інвестицій консорціуму буде залежати від фінансового стану банку до того моменту.
Учасники ринку стверджують, що брати Клюєви вже почали пошук коштів. "Один із братів відправився в Росію домовлятися про кредит під заставу акцій наявних в активі "Укрпідшипника" підприємств, а другий веде переговори з паном Лагуном та Альфа-банком", - говорить джерело "в одному з інвестиційних банків. Як уже писалося, оцінна вартість всіх активів братів Клюєвих не перевищує $600 млн., тому залучити кредит на потрібну суму їм буде складно.
Більш реальним варіантом експерти вважають домовленості між всіма зацікавленими в покупці Промінвестбанку. "Однак великій кількості учасників переговорів навряд чи вдасться швидко домовитися про спільну участь у капіталі ПІБа", - говорить один з інвестбанкірів.
Сумніви у фінансистів викликає і реальність виконання вимог НБУ про повернення рефінансування (вирішили наприкінці листопада підтримати банк сумою 5 млрд. грн.). На думку виконавчого директора "Трійка Діалог Україна" Артемія Єршова, повернення рефінансування повинна здійснюватися не моментально, а протягом тривалого періоду часу. "Інакше існує ризик, що інвестори просто відмовляться від плану санації", - говорить фондовик. За словами пана Єршова, Нацбанк повинен погодитися на більш тривалі терміни оздоровлення банку, щоб не допустити його банкрутства.
Примітно, що в цьому випадку уряд готовий націоналізувати ПІБ. Учора президент Віктор Ющенко заявив, що поставив завдання в найближчі сім-десять днів вирішити проблему Промінвестбанку. Радник міністра економіки Сергій Яременко підкреслює, що у випадку націоналізації банку в держави з'явиться реальна можливість створити, нарешті, повноцінний банк розвитку. "Третій комерційний банк державі явно ні до чого, а от використати системні зв'язки ПІБ для створення банку розвитку - можна", - говорить Яременко. На його думку, тільки за допомогою банку розвитку в умовах кризи можна ефективно використовувати державні кошти на проведення економічних реформ і реалізацію інфраструктурних проектів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас