Небезпечні зв'язки з Wall Street — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпечні зв'язки з Wall Street

Фондовий ринок
258
За останні кілька тижнів ступінь кореляції між Уолл-стріт та іншим світом збільшилася: США викликали падіння ринків в Азії та Європі, а потім підштовхнули їх вгору наприкінці жовтня.
При цьому спостережувана кореляція індексу ПФТС із Dow Jones не настільки щільна, щоб радіти зростанню американських індексів, але без їх впевненого підйому не варто й сподіватися на поліпшення ситуації на українському фондовому ринку.
За словами виконавчого директора MSCI Barra Франка Нільсена, кореляція європейських акцій з американським ринком становила в останні місяці 86%, збільшившись із 78% у середньому за період з липня 2007 р. до квітня 2008 р. Тобто 86% змін на ринках Європи було обумовлено аналогічним рухом котирувань, які відбувалися в США. В Японії пряма кореляція збільшилася більш ніж у два рази - до приблизно 65% у вересні в порівнянні з 30% у середньому в липні 2007 р. - квітні 2008 р., а в жовтні цей зв'язок підсилився до майже 80%.
"Дані дуже наочно показують, що США домінують у діях інвесторів в усьому світі", - сказав Франк Нільсен газеті International Herald Tribune. На його думку, немає відособлених ринків у момент кризи: все рухається на базі того, що відбувається в США в той же день.
"Збільшення кореляції розвинених ринків з ринком США цілком закономірно, з огляду на те, що саме Штати були джерелом кризових явищ і на певному етапі були найбільш постраждалою від кризи країною. У той же час масштаб американської економіки досить великий для надання довгочасного системного ефекту в глобальному масштабі у випадку кризових явищ", - відзначає Олег Неплях, директор відділу стратегії ринку акцій компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент".
"Ми можемо порівнювати ринки США, Західної Європи, Японії - це розвинені ринки, на яких крутяться великі і відносно стабільні капітали, - погоджується керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко. - Вони й відіграють будь-які спекулятивні ідеї, що приходять з ринку США, тому є кореляція. Причому, чим більше люди не розуміють що відбувається, тим більше почувається саме спекулятивний підхід".
У той же час Неплях вважає, що ринки, які розвиваються, могли показувати перекручену динаміку, тому що нагромадження кризових явищ і падіння ліквідності на розвинених ринках призвело до диспропорційного відтоку капіталу з ринків, що розвиваються, як через зростання ризиків, так й у зв'язку з підвищення норми прибутковості за більше надійними з погляду інвестора-нерезидента інструментами. Зокрема, у випадку з фондовим ринком України, де кошти нерезидентів за різними оцінками становлять до 70%, виведення грошей призвело до різкого й гіпертрофованого обвалу котирувань, що тільки підсилив побоювання інвесторів і привів до подальшого виведення грошей.
"Таким чином, сформувалася аналогія інфляційної спіралі для фондового ринку, де крім зовнішніх і внутрішніх факторів падіння котирувань мав місце психологічний аспект (небажання купувати за будь-якими цінами), а також, що найголовніше, обвальне падіння ліквідності (не було грошей),- говорить експерт. - Розгону ринку вниз також сприяли дії НБУ, який з початку року проводив політику стерилізації грошової маси, що знизило інтерес до ринку в місцевих гравців".
Як показали розрахунки, кореляція індексу ПФТС із Dow Jones дійсно виявилася ненастільки щільною. Більше того, у деякі місяці вона досягала негативних величин.
"Прямої кореляції ПФТС із Wall Street немає з кількох причин", - вважає фінансовий аналітик ФК "Фінаста" Олена Злобіна. По-перше, наш фондовий ринок не так розвинений, як ринки в інших країнах, тому світові тенденції стосуються вітчизняного фондового ринку поверхово. По-друге, при розрахунку американських фондових індексів увага приділяється всім секторам економіки, у нас же основна вага в індексі ПФТС доводиться на металургів та енергетиків. По-третє, падіння індексу ПФТС цієї навесні відбувалося через сильну переоцінку акцій.
"На перший погляд, про кореляції українських індексів з індексами розвинених ринків говорити нема рації, оскільки через стан нашої інфраструктури українські акції залишаються маргінальним класом активів, неприйнятним для більшості західних інвесторів", - відзначає управляючий директор компанії "Мегаполіс Капітал" Віталій Шушковський. І все-таки, на його думку, починаючи з кінця 2006 - початку 2007 р., у міру відносного зростання ліквідності на українському ринку акцій з'явилося досить багато внутрішніх гравців, що вибудовують свої короткочасні очікування, виходячи з поточної динаміки розвинених ринків. Тому вітчизняні індекси стали досить оперативно реагувати на зміну ситуації у світі в цілому.
За словами інвестиційного аналітика КУА "Tiger Asset Management" Антона Павловського, кореляція індексів США з ПФТС існує, але через дуже невисоку ліквідність нашого ринку застосування будь-яких статистичних методів для її оцінки не дасть скільки-небудь релевантного результату. "Крім того, при реакції нашого ринку на позитивні події за океаном часто спостерігається часовий лаг, що пов'язаний з розумінням місцевими гравцями того, що основним драйвером зростання ПФТС в 2007 р. були гроші нерезидентів, які найближчим часом не повернуться. Але тривалий позитив із закордонних майданчиків, як правило, переважує побоювання, - пояснює він. - Негатив же ринок відігравав без будь-яких затримок, і, відповідно, у періоди днів росту та падіння в США, що чергуються, ми найчастіше закривалися в негативній області".
Тому все-таки не варто очікувати зростання українського фондового ринку, поки не почнеться впевнений підйом американських індексів. "Це обов'язкова, але, на жаль, не єдина умова", - говорить Павловський.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас