Ціни повільно повзуть вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни повільно повзуть вниз

Нерухомість
17679
До кінця року ринок житла столиці навряд чи активізується. Події жовтня, схоже, заморозили його ще більше.
У значній мірі продаж блокували і різкі коливання курсів валют, заборони на видачу іпотечних кредитів і дострокове закриття депозитних вкладів, песимістичні прогнози та очікування. "Дисбаланс між пропозицією та попитом у жовтні збільшився: кількість пропозицій виросла, а заявок на покупку знизилася. Упала і без того невисока ділова активність: за попередніми даними, угод у жовтні було на 32% менше, ніж у вересні", - констатують аналітики компанії "Планета Оболонь". За їхніми оцінками, обставини, що склалися, продавці та покупці нерідко трактували як форс-мажорні, розривали досягнуті раніше домовленості або переносили строки їх виконання. "У більшості сегментів ринку усереднені ціни пропозицій знижувалися досить плавно - у межах 2% на місяць", - повідомляється в підсумковому звіті компанії за жовтень.
На первинному ринку середні ціни пропозицій житла за місяць виросли. За даними аналітичного відділу будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", "у жовтні вартість житла на первинному ринку Києва в гривневому еквіваленті збільшилася в середньому на 4,9%. Так вартість житла економ-класу збільшилася на 7,4%, бізнес-класу - на 6%, а вартість у преміум-сегменті збільшилася в середньому на 3,3%. У компанії відзначають, що істотна зміна вартості житла викликана, насамперед, зниженням курсу національної валюти відносно долара. Однак на тлі ослаблення гривні більш ніж на 18% за офіційним курсом НБУ, вартість житла змінилася несуттєво. При цьому за підрахунками "Київ Житло-Інвеста" ціни на продаване житло переважно в об'єктах зі строком введення в експлуатацію в 2009-2010 р. були знижені в 13 об'єктах, з них 6 об'єктів економ-класу (зниження вартості від 500 до 3840 грн.), 2 - бізнес-класу (зниження від 280 до 2000 грн.), 5 - преміум-класу (зниження від 500 до 3000 грн.).
Однак, реальні продажі через замороження іпотеки все-таки йдуть дуже повільно. Забудовники придумують все нові й нові акції. А їхня величина залежить у більшості від суми початкового внеску. "Акційні зниження вартості квартир в окремих випадках доходять до 18%. І це при тому, що ціни переважно в національній валюті, курс якої істотно знизився. Так що в доларах зниження цін досить відчутне", - відзначають аналітики компанії "Планета Оболонь". Інші ріелтори називають суми знижок в одиничних угодах і до 30%.
На вторинному ринку виросла величина торгу. За даними "Планети Оболонь", якщо у вересні скидали в середньому 1,9%, то в жовтні вже 4,5%. "Середні ціни продажу знизилися з $3195 до $2859 за кв. м (або на 10,5%). Різниця між ціною комп'ютерної оцінки квартир (конкретного сегмента ринку) і реальною ціною продажу за місяць збільшилася з -5,5% до -9,8%", - повідомляється у звіті.
В "Планеті Оболонь" відзначають два дуже важливі фактори. З одного боку, продавці поступалися набагато охочіше, ніж раніше (в окремих випадках поступки доходили до 15% і більше). А з іншого боку - збільшилася кількість об'єктів, ціни на які істотно нижчі від середніх. "Різнобій у цінах зараз дуже значний. Ринок адаптується до нових реалій", - розповідають аналітики "Планети Оболонь".
Як буде реагувати ринок у найближчі кілька місяців і в 2009 р., аналітики прогнозують дуже акуратно. "На сьогоднішній день збільшення ціни на продаване житло не є ознакою зростаючого купівельного попиту, а лише реакцією на нестабільність національної валюти", - говорять аналітики "Київ Житло-Інвест". - Не виключено, що за підсумками 2009 р. квартири бізнес-класу можуть подешевшати на 15-20% до сформованих на сьогоднішній день цін. Це, насамперед, може торкнутися тих об'єктів, які розташовані в 4-й зоні (на околиці Києва.- "і"). Крім цього очікується, що об'єкти преміум-класу, які розташовуються в 3-й зоні (не в центрі.- "і"), можуть стати дешевшими на 10-15%",- говориться у звіті компанії. На їхню думку, зниження середньої вартості житла економ-класу в 2009 р. буде незначним: у межах 5-10%, тому що рентабельність будівництва житла цього класу на сьогоднішній день не перевищує 60%".
"Очікувати в листопаді істотного збільшення числа угод навряд чи варто. Якщо ж говорити про більш далекий прогноз, то думаємо, що занадто вже велику паузу ринок навряд чи зможе зробити. Життєві ситуації змусять діяти і продавців, і покупців. Сторонам доведеться домовлятися. Зараз же розрив між цінами пропозицій та попиту досить значний", - резюмують аналітики "Планети Оболонь".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас