Промінвестбанк "продали" для МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк "продали" для МВФ

Фондовий ринок
4447
Сьогодні президент Віктор Ющенко проведе нараду з банкірами. На ній одним з головних питань стане продаж 68% акцій Промінвестбанку.
Інформацію про продаж фінустанови Нацбанк оприлюднив ще у вівторок. Однак дотепер імена нових власників фінустанови і сума угоди офіційно не названі.
Планувалося, що сьогодні всі таємниці розкриє тимчасовий адміністратор Промінвестбанку Володимир Кротюк. Однак, як стало відомо "Делу", прес-конференція з його участю була скасована, після того як Ющенко запросив адміністратора до себе на нараду.
Покупці - троє Клюєвих
За інформацією джерела в Нацбанку, акції Промінвестбанку були придбані консорціумом, у який увійшли народні депутати від Партії регіонів, брати Сергій та Андрій Клюєви, а також президент російської інвестиційно-фінансової групи "Інтелінкс" Дмитро Клюєв.
Якщо про перших двох покупців українські банкіри чули, то Дмитро Клюєв залишається для них "темною конячкою". Опитані учасники ринку навіть не знають, що являє собою "Інтелінкс". "Не можу прокоментувати, не знаю", - зізнався голова правління "дочки" "Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін.
У той же час у деяких ЗМІ з'явилася інформація про те, що Дмитро Клюєв володіє 40% акцій Промінвестбанку і хоче збільшити свій пакет не менш ніж до 70%. При цьому в російській пресі ім'я якогось Дмитра Клюєва фігурує тільки в скандально відомих рейдерських атаках на "Газпром" і Михайлівський гірничо-збагачувальний комбінат. Зв'язатися із представниками "Інтелінкса" учора не вдалося - зазначені на сайті групи телефони не відповідали.
Ющенко не договорив
Завісу таємниці про продаж Промінвестбанку відкрив президент. За його словами, до середини листопада фінустанова одержить перші уливання для стабілізації ситуації.
Експерти сумніваються, що оформити угоду можна в такий короткий період. На думку екс-радника голови НБУ Анатолія Дробязко, для завершення такої угоди потрібно не менше ніж два місяці. Але навіть на етапі завершення оформлення договору про покупку немає стовідсоткової гарантії того, що він не буде анульований. "Мова йде про фантастичні гроші, сотні мільйонів доларів, - говорить Дробязко. - Для початку потрібно внести для підтвердження серйозності своїх намірів на депозит у Промінвестбанк або НБУ, або в інший, оговорений у договорі банк, "живі" гроші в розмірі не менше 30-50% суми покупки, які будуть цільовим методом направлені на забезпечення зобов'язань інвесторів. Але у випадку із Промінвестбанком, швидше за все, мова йде про депозит більше 50%, тому що банк дуже великий. Можу сказати, коли я працював у НБУ - це завжди було першою умовою для інвесторів. Як зараз, не знаю".
З ним погоджується й екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко: "Процедура продажу такого банку, що розтягується до 6 місяців, у випадку із Промінвестбанком утиснута в кілька днів. Тому регулятор не зміг назвати офіційного покупця, повідомивши про покупку на своєму сайті тільки для того, щоб усіх заспокоїти, у тому числі і МВФ (однією з умов якого для виділення кредиту Україні було вирішення проблеми із Промінвестбанком). А тепер почнеться підкилимна боротьба: за скільки куплять і на яких умовах".
Тетяна Петрова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас