Євро падає на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ, Банк Японії не зможе зупинити зростання ієни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро падає на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ, Банк Японії не зможе зупинити зростання ієни

Валюта
1272
Курс євро знижується на очікуваннях, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжить найбільш агресивне скорочення базової процентної ставки у своїй майже 10-річній історії, повідомило агентство Bloomberg.
ЄЦБ зменшить основну ставку рефінансування на 0,5 процентного пункту - до 3,25% річних, у четвер, щоб підстьогнути економічне зростання у єврозоні, очікують економісти.
Японський ЦБ, швидше за все, не зможе зупинити зростання курсу ієни до максимуму за 13 років, прогнозують провідні валютні трейдери світу.
Євро на 9:13 у четвер коштував $1,2842 проти $1,2957 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс євро до японської валюти опустився до цього часу до 125,56 ієни проти 126,89 ієни в середу.
Вартість долара до ієни знизилася до 9:13 у четвер до 97,78 ієни в порівнянні з 97,94 ієни ввечері в Нью-Йорку в середу.
"ЄЦБ може продовжити зниження ставок протягом доброї половини наступного року, що приведе до падіння євро", - вважає валютний дилер Okasan Securities Co. Цутому Сома.
ЄЦБ оголосить про своє рішення о 15:45 у четвер, о 16:30 голова Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше проведе прес-конференцію. 8 жовтня ЄЦБ знизив базову ставку на 0,5 процентного пункту (до 3,75%) у рамках скоординованих дій провідних центральних банків світу.
Зростання долара може бути обмежено у зв'язку з погіршенням економічної ситуації в США. У п'ятницю будуть опубліковані статистичні дані про рівень зайнятості і споживчого кредитування в Сполучених Штатах у жовтні.
Deutsche Bank AG, UBS AG, Barclays Plc прогнозують, що ієна продовжить рости швидкими темпами до основних світових валют, оскільки інвестори виходять із угод carry trade.
Попит на японську нацвалюту звичайно росте, коли інвестори побоюються ризиків на інших ринках, втрачають інтерес до більш дохідних валют і скорочують обсяги операцій carry trade, які звичайно проводяться за рахунок більш дешевої ієни. Для операцій carry trade беруться в борг кошти в країнах з низькою процентною ставкою і купуються активи з більш високою прибутковістю, за рахунок цього спреда інвестори отримують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку. Ставка в Японії перебуває на рівні 0,3% річних, у єврозоні вона становить 3,75%, в Австралії - 5,25% та у Новій Зеландії - 6,5%.
"Як тільки ринок усвідомлює, що ми вступили в глобальну рецесію, відбудеться подальша відмова від кредитування", - стверджує провідний валютний аналітик UBS у Лондоні Джефф Кендрик. Трейдери "капітулюють" після п'яти років гри на зниження курсу ієни, додав він.
Реальний ефективний обмінний курс ієни, що розраховується як відношення її вартості до валют основних торговельних партнерів Японії з поправкою на зміну цін, у жовтні підскочив на 11,2%, згідно з опублікованими у середу даними Банку Японії. Це рекордне зростання показника за місяць із 1970 року, коли японський ЦБ почав його розрахунок.
Міністр фінансів Японії Соїті Накагава заявив минулого місяця, що уряд країни готовий приборкати зростання курсу ієни, навіть якщо для цього буде потрібно вдатися до першої інтервенції на валютних ринках за чотири роки.
"Інтервенція з метою змінити підвищувальні тенденції курсу ієни те саме що спроби зупинити цунамі, коли одна рука прив'язана у вас за спиною", - стверджує головний валютний аналітик Barclays Capital у Токіо Тору Умемото.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас