Росія зміцнила рубель газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія зміцнила рубель газом

Енергетика
1566
Президент Росії Дмитро Медведєв учора доручив держмонополіям перейти на рублі в розрахунках при продажі нафти, газу та електроенергії країнам СНД. В "Газпромі" говорять, що розрахунки з Україною в рублях можуть початися вже з наступного року. На думку експертів, зміна валюти зміцнить гривню, але ускладнить сам механізм розрахунків з Росією.
Про необхідність перейти найближчим часом на розрахунки в рублях при продажі російської нафти, газу та електроенергії країнам СНД і Балтії вчора заявив президент Росії Дмитро Медведєв. "Потрібно в терміновому порядку ужити практичних заходів зі зміцнення ролі рубля в якості однієї з валют при здійсненні міжнародних розрахунків і нарешті почати перехід до розрахунків у рублях, що ми, на жаль, затягли, насамперед за газ і за нафту",- сказав він.
Протягом якого терміну повинна відбутися зміна валюти в розрахунках, пан Медведєв не вказав.
Втім, уже вчора міністр енергетики Росії Сергій Шматко дав доручення операторові експорту-імпорту електроенергії "Інтер РАО ЄЕС" перевести розрахунки з контрагентами в рублі. "З початку наступного року на розрахунки в рублях будуть переведені контрагенти із СНД, а потім, у процесі переговорів, і інші партнери, у тому числі Фінляндія", - сказав представник "Інтер РАО ЄЕС" Борис Звєрєв. Нагадаємо, у жовтні-листопаді Україна придбала в Росії 800 Мвт електроенергії, але із грудня пообіцяла припинити її імпорт.
Управління інформації ВАТ "Газпром" учора поширило заяву, у якій сказано, що продаж газу за рублі стане додатковим фактором зміцнення російської валюти і сприятливо позначиться на фінансових показниках самого "Газпрому". Джерело в російській монополії розповіло, що Україну, як й інших споживачів у СНД, планується перевести на розрахунки в рублях уже з початку наступного року. Але переговори на цю тему з НАК "Нафтогаз України" поки не проводилися. "У нас є більш важливі проблеми у взаєминах з Україною - 'Нафтогаз' повинен розрахуватися за 8 млрд кубометрів газу, що належать 'УкрГаз-Енерго', які на початку року залишилися в ПСГ України.
Компанія повинна почати платити по поточних рахунках без затримок, а потім можна буде переходити на прямі розрахунки з одночасним введенням рубля як валюти для платежів", - сказав співрозмовник. Раніше прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв, що з Білорусією і Казахстаном уже вдалося домовитися про перехід на рублі при розрахунках за газ.
Голова Мінпаливенерго Юрій Продан учора заявив, що офіційних пропозицій "Газпрому" на цей рахунок поки не надходило. "Ми поки не думали над тим, чи можливі розрахунки в рублях за газ, що постачається. Коли одержимо пропозиції, тоді й будемо вирішувати", - сказав Продан. За його словами, перехід на розрахунки в рублях за електроенергію України не торкнеться, оскільки із грудня її імпорт буде припинений.
Аналітик ІК "Сократ" Михайло Сальников відзначає, що зміна валюти при розрахунках за газ знизить попит на долар, що може привести до незначного зміцнення гривні відносно американської валюти. "У такому випадку Нацбанку варто розглянути можливість включення рубля у свій валютний кошик", - додав він. Але сам перехід на рублі в газових розрахунках значно ускладнить механізм розрахунків з Росією і приведе до збільшення трансакційних витрат імпортерів газу, відзначає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. "Таку кількість рублів буде дуже важко купити на українському ринку, - пояснив він. - Тому, продаючи газ за гривні, імпортери будуть спочатку конвертувати його в долари або євро, а вже потім виходити на російський ринок і купувати там рублі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас