Запорука банківського успіху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запорука банківського успіху

Валюта
2355
Нацбанк дозволив банкам одержувати рефінансування, надаючи як заставу майнові права, що є заставою під видані непоновлювані кредитні лінії. Експерти підтримують рішення НБУ - воно дозволить одержати гроші регулятора тим банкам, які не володіють цінними паперами, що традиційно приймаються в заставу НБУ.
Національний банк розширив перелік інструментів одержання банками рефінансування НБУ. На період "до відновлення належного рівня ліквідності банківської системи" забезпеченням рефінансування може стати заставне майно, одержуване банком при видачі кредитної лінії в гривні або валюті. "При рефінансуванні банків шляхом проведення тендера терміном до 365 днів НБУ може приймати в забезпечення майнові права за кредитним договором у вигляді непоновлюваної кредитної лінії, що по актах НБУ в питаннях формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків визначено як 'стандартний'", - говориться в листі НБУ №14-011/3875-15238.
Учора ж Нацбанк прийняв постанову №353, що змінює механізм підтримки ліквідності банків, передбачений постановою №319. Відповідно до неї, 13 жовтня банки одержали право залучити річний кредит НБУ під заставу "майнових прав по договорах раніше наданих кредитів у національній та іноземній валютах юридичним особам". Але якщо раніше кредити повинні були бути "стандартні" або "під контролем", то тепер ще й "субстандартні", з визначенням коефіцієнта, "включаючи пролонговані".
Дотепер на забезпечення рефінансування приймалися облігації внутрішньої держпозики; депозитні сертифікати НБУ; муніципальні, корпоративні облігації і цінні папери Державної іпотечної установи, що мають додаткове забезпечення у формі держгарантій; авальовані векселі та акції власників істотної участі в банках.
Ініціатива НБУ дозволить одержати гроші банкам, які не мають у своєму портфелі цінних паперів, що звичайно виступають забезпеченням при рефінансуванні. "Це зроблено для тих банків, у яких немає ОВДП, корпоративних облігацій та акцій. Тому що банкам, у яких є фінансові проблеми і які мають потребу в рефінансуванні Нацбанку, зараз не до вкладень у держпапери. Тепер рефінансування можна одержати під будь-яку ліквідну заставу, тому що акції знецінюються, а майно завжди залишається в ціні", - упевнений президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
Відсутність у багатьох банків ліквідних цінних паперів підтверджують й у Нацбанку. За його даними, на 1 жовтня цінні папери, рефінансовані НБУ, мали у своєму портфелі 12 з 17 банків групи найбільших й у цілому тільки 49 банків з 181. Втім, загальний обсяг таких цінних паперів збільшився з 1 липня на 3,073 млрд грн - до 10,702 млрд грн. Відзначимо, що тільки 4 листопада НБУ видав банкам кредитів на 2,5 млрд грн.
Своїми діями НБУ підтверджує готовність допомогти банкам в умовах дефіциту гривні. "Дотепер найпоширенішим способом рефінансування було надання Нацбанку держпаперів. Новий спосіб розширює можливості банків з одержання грошей", - вважає заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас