АМКУ очікує від нафтотрейдерів подальшого зниження цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ очікує від нафтотрейдерів подальшого зниження цін

Енергетика
662
Антимонопольний комітет закликав найбільших учасників українського ринку нафтопродуктів переглянути ціни адекватно зниженню вартості нафти на світовому ринку, повідомила прес-служба АМК.
Як відзначається в документі, відповідні листи в.о. голови АМК Олександр Мельниченко направив керівникам 12 компаній: ВАТ "Укрнафта", ТОВ "ТНК - ВР Коммерс", ПП "Лукойл-Україна", ЗАТ "ЛИНИК", ТОВ "Параллель-М лтд", ТОВ "ТД "Континіум-Галичина", ВАТ "Концерн Галнафтогаз", ВАТ "Лукойл-Одеський НПЗ", ЗАТ "Укртатнафта", ТОВ "НК Альфа-нафта", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" і ВАТ "НПК-Галичина".
Як відзначається в зверненні, середні оптові ціни на бензини і дизельне паливо на українському ринку зменшилися на 8,4% і 6,3% відповідно, тоді як світові ціни на нафту знизилися на 57%.
АМК також вказує, що Росія знизила вивізне мито на нафту та нафтопродукти на 6-6,5%.
"За наявними у комітету даними, попередній аналіз цінових співвідношень не показав об'єктивних причин для підтримки операторами існуючого рівня цін при світовій тенденції їх зниження. Це може свідчити про антиконкурентну поведінку або використання домінуючого становища на відповідних ринках", - говориться в прес-релізі.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко 27 жовтня заявила про домовленість із нафтотрейдерами про зниження цін на нафтопродукти на 0,40 грн за літр до початку листопада і ще на 1 грн за літр - до початку грудня. У той же час самі учасники ринку уточнюють, що мова йшла про загальне зниження цін на 1 грн за умови збереження низьких цін на нафту на світовому ринку і стабільність на валютному ринку.
За період після наради з нафтотрейдерами до 4 листопада зменшення цін, за даними Мінекономіки, склало 0,41 грн. Однак у цілому з початку року дизпаливо подорожчало на 13,4% - до 5,76 грн/л, бензин А-95 - на 3,1%, до 5,27 грн/л і лише бензин А-76 подешевшав на 0,2% - до 4,76 грн/л.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас