Зернову заставу оцінили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зернову заставу оцінили

Аграрний ринок
816
Мінагрополітики визначило рівень цін, за якими Аграрний фонд (АФ) буде приймати врожай від сільгоспвиробників у заставу. Плата - нижче бажаної селянами.
В умовах низької закупівельної активності приватних компаній АФ залишається чи не єдиним джерелом фінансування сільгоспвиробників. Згідно з опублікованим наказом МінАП, бюджетна позика під заставу м'якої пшениці другого класу становить 851 грн./т, третього класу - 750,9 грн./т, четвертого класу - 680,8 грн./т, п'ятого класу - 580,7 грн./т, шостого класу - 510 грн./т. За жито першого класу АФ буде платити 667,7 грн./т, другого - 610,1 грн./т, третього - 529,5 грн./т, ячмінь фуражний першого класу - 676,2 грн./т, другого класу - 654 грн./т, третього класу - 510 грн./т; кукурудзу першої, другої і третьої груп - 705 грн./т, четвертої - 684 грн./т, п'ятої - 510 грн./т.
Незважаючи на те, що формально завдання уряду із закупівлі зернових у резерв виконано в повному обсязі, структура продовжить діяльність на ринку - до 31 квітня 2009 р. АФ буде надавати сільгоспвиробникам бюджетні позики під заставу зерна в розмірі не вище 80% його вартості. Цього року фонд має намір закупити по заставних схемах близько 1,2 млн. тонн ячменя та кукурудзи.
Заступник міністра аграрної політики Криму Микола Полюшкін відзначив, що завдання з продажів в Аграрний фонд регіон виконав повністю і навіть перевиконав. "Хотіли продати їм і більше, але у фонду не було можливості купити", - говорить він. Що стосується заставних закупівель, то, як відзначають чиновники, поки ніякого руху по них не було. "Низька активність обумовлена обома сторонами. І обмеженістю коштів Аграрного фонду, і невисоким ентузіазмом аграріїв. Одна справа - той рівень цін, що був у вересні, і ті, які пропонує фонд зараз. Вартість зерна значно впала", - говорить він.
Ціни на зерно значно знизилися навіть у порівнянні з рівнем, що пропонувався влітку. "Зараз фураж коштує близько 450 грн./т, третій клас - не менше 600 грн.", - говорить Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА". За її словами, у виграші на сьогоднішній день виявилися ті аграрії, які продали зерно влітку: "Такого ніхто не міг прогнозувати, традиційно в момент збирання ціна мінімальна. Зараз активність на ринку дуже низька, і якщо в сільгоспвиробника немає інших джерел фінансування, крім коштів від реалізації продукції, то вони будуть віддавати зерно в заставу АФ".
Нагадаємо, що механізм застави являє собою фактично спосіб кредитування виробника. У якого при цьому залишається право викупити партію, повернувши АФ раніше взяті гроші. Разом з тим істотного зростання цін на зернові експерти не прогнозують, навпаки - вважають імовірним зниження цін напередодні, на початку весняної посівної. "На внутрішньому ринку до лютого може ціна піти вниз, тому що до весняної посівного аграрії можуть почати масово збувати врожай, щоб виручити кошти на проведення робіт", - говорить Марія Колесник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас