Обама успішно лідирує на виборах президента в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама успішно лідирує на виборах президента в США

Казна та Політика
1620
За даними CNN, на даний момент він одержує 333 голоси членів Колегії виборців. Його суперник, республіканець Джон Маккейн відстає майже у два рази - у нього 155 голосів виборців.
Всі провідні американські телеканали вже назвали Б.Обаму 44-м президентом Сполучених Штатів. У Грант-Парку столиці Іллінойсу Чикаго проходить маніфестація 50 тисяч радісних прихильників сенатора від Іллінойсу.
Обама здобув перемогу в штатах Огайо та Пенсільванії, а також Вірджинії, Вермонті, Іллінойсі, Мені, Нью-Джерсі, Массачусетсі, Міннесоті, Нью-Гемпширі, Меріленді, Коннектикуті, Делавері, Нью-Йорку, Мічигані, Род-Айленді, Вісконсіні, Нью-Мексико, Айові, Каліфорнії, Флориді, Орегоні, Гавайях та у столичному окрузі Колумбія.
Обама стане першим темношкірим президентом США. Напередодні виборів аналітики побоювалися, що Б.Обама може стати жертвою так званого ефекту Бредлі, названого так по імені чорношкірого мера Лос-Анджелеса, що балотувалося в 1982 році в губернатори Каліфорнії. Том Бредлі лідирував по всіх опитуваннях, однак у результаті програв вибори білому суперникові.
Саме колір шкіри майбутнього президента США став центральною темою промови його суперника Дж.Маккейна, у якій він визнав свою поразку та привітав Обаму з перемогою.
"Я поздоровляю сенатора Обаму з перемогою на виборах у президенти цієї великої країни і хочу відзначити, що те, що афроамериканець став президентом, демонструє великі можливості, що вона дає своїм громадянам".
Тим часом остаточно новий президент США буде обраний 15 грудня 2008р., коли відбудеться засідання Колегії виборців. Інаугурація нового президента США повинна відбутися 20 січня 2009 року.
Нагадаємо, президентські вибори в США здійснюються за багатоступеневою системою. Виборці в кожному штаті, віддаючи свої голоси за кандидатів на посаду президента США, формально голосують за виборців, яким надалі потрібно визначити майбутнього главу держави. Кандидатові-переможцеві в кожному штаті дістаються всі електоральні голоси, закріплені окремо за даним штатом відповідно до розміру його населення. Усього електоральних голосів (так званих голосів виборців) налічується 538, з них для перемоги кандидатові необхідно набрати як мінімум 270 голосів.
Тепер Обаму чекає непросте завдання - виправдати надії виборців. Багато аналітиків вважають, що причина перемоги темношкірого кандидата - роздратування американців від Республіканської партії і бажання проголосувати не за самого Обаму, а проти Дж.Маккейна. Як показує практика, часто кандидати, обрані на хвилі популістської риторики в кризові періоди, швидко втрачають свою популярність. Відзначимо, що протягом всієї передвиборної кампанії Обама так і не представив чіткої програми боротьби з кризою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас