Промінвестбанк поділили по-братськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк поділили по-братськи

Фондовий ринок
19013
Учора стало відомо, що брати Клюєви стали власниками 70% акцій Промінвестбанку (ПІБ) і планують із відома Нацбанку його санувати, призначивши головою правління екс-главу Індекс-банку Ігоря Францкевича.
Протягом двох тижнів він повинен надати чіткий план санації і провести докапіталізацію банку. Після цього Нацбанк виведе з ПІБ тимчасову адміністрацію і зніме мораторій на виконання вимог кредиторів. Експерти вважають, що брати Клюєви давно планували одержати контроль над ПІБ.
Один із претендентів на покупку Промінвестбанку вчора повідомив Ъ, що народні депутати від Партії регіонів Сергій та Андрій Клюєви "одержали безкоштовно" 50% акцій ПІБ. Втім, джерело в Нацбанку сказало, що брати Клюєви заволоділи більшим пакетом акцій. "У телеграмі із внутрішньої пошти ПІБ фігурували 'інвестори, які володіють 70% акцій'. У документі відзначається, що формується новий склад наглядової ради і правління, на посаду голови якого запропонований Ігор Францкевич", - розповів він. Інформації про ціну угоди джерело не мало.
Прес-секретар ПІБ Світлана Кушнір повідомила, що тимчасовий адміністратор Володимир Кротюк уже представив екс-голову правління Індекс-банку та "Райффайзенбанку Україна" Ігоря Францкевича як першого заступника голови правління ПІБ і вчора ж він приступив до роботи. Добродії Францкевич і Клюєви на телефонні дзвінки вчора не відповідали.
За даними Нацбанку, на 1 липня Промінвестбанк серед 178 українських банків посідав шосте місце за активами (27,539 млрд грн) зі статутним капіталом 200,175 млн грн, власним капіталом 2,8 млрд грн і зобов'язаннями в розмірі 21,876 млрд грн.
Нацбанк призначив у ПІБ тимчасову адміністрацію, відсторонив від виконання обов'язків його керівництво та ввів піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів ще 7 жовтня. Власники ПІБ - сім'я Матвієнків - і представники НБУ називали причиною введення тимчасової адміністрації рейдерську атаку на установу, після якої вкладники ПІБ стали масово знімати депозити і Нацбанк був змушений видати йому кредитну лінію на 5 млрд грн. Сім'я Матвієнків вже два місяці шукає стратегічного інвестора, найнявши для продажу ПІБ два інвестиційні банки.
Джерело в НБУ розповіло, що на Ігоря Францкевича покладений обов'язок разом з тимчасовим адміністратором скласти план санації ПІБ. "Протягом двох тижнів повинен бути розроблений план фінансового оздоровлення банку, - сказав він. - Після його затвердження Нацбанком буде скасована тимчасова адміністрація і знятий мораторій на повернення коштів.
Представникам тимчасового адміністратора дано завдання почати підготовку до передачі справ новому правлінню". Він додав, що в четвер планується провести прес-конференцію та оголосити про угоду, а брати Клюєви повинні будуть до виведення тимчасової адміністрації провести додаткову емісію акцій. "Як вони підвищать ліквідність банку, я не знаю, тому що була негласна інформація, що уряд виділить Ощадбанку та Укрексімбанку по 1 млрд грн, за які вони викуплять нові акції ПІБ, - сказав чиновник. - Я думаю, пізніше Нацбанк ще буде рефінансувати ПІБ. За найскромнішими підрахунками, на це потрібно не менше 10 млрд грн".
Але 31 жовтня депутати прийняли закон, відповідно до якого націоналізація ПІБ пройде на загальних підставах (див. стор. 8). "Я пояснював у Кабміні, що зробити це тепер неможливо, хоча і був раніше готовий допомогти вкладникам ПІБ", - сказав голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. Голова правління Укрексімбанку Віктор Капустін із самого початку був проти цієї ідеї. "Коли на зустрічі із президентом його запитали, що він думає про санацію ПІБ Укрексімбанком, він відповів: 'Ви що, замість одного проблемного банку хочете одержати два?'", - розповіли два банкіри-учасники зустрічі із президентом. Анатолій Гулей вважає, що залучення в ПІБ Ігоря Францкевича говорить про серйозність намірів нових інвесторів, які швидко виведуть банк із кризи.
На думку експертів, брати Клюєви давно планували одержати контроль над ПІБ. За словами одного з банкірів, навесні добродії Клюєви пропонували сім'ї Матвієнків $1 млрд за акції, потім - $500 млн, а потім $300 млн. "По тому, як динамічно була організована угода, можна зробити висновок, що вона готувалася дуже давно і була ретельно зрежисована, - вважає засновник брокера Gainsfort Сергій Лесик. - Схоже, їх цікавив доступ до детальної інформації про підприємства-позичальники ПІБ, що вони надавали для одержання позик. Володіючи інформацією, можна впливати на підприємства. А після того як світова криза вляжеться, можна буде вигідно продати найбільший банк. Це дуже гарна угода".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас