Аналітики: Зниження ВВП України в 2009р складе 0,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Зниження ВВП України в 2009р складе 0,5%

270
Зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2009 році складе 0,5%, тоді як в 2008 році його зростання очікується на рівні 5,8%, вважають аналітики "ІНГ Банк Україна" (Київ).
"Ми знижуємо прогнози зростання ВВП на 2008 та 2009 роки до 5,8% і 0,5% відповідно. Ми прогнозуємо істотне уповільнення темпів зростання ВВП у четвертому кварталі 2008 року. Ми не очікуємо ніякого економічного зростання до четвертого кварталу 2009 року (...) Здатність економіки відновити своє зростання у наступному році буде залежати від одержання кредиту від Міжнародного валютного фонду, поновлення глобального попиту на сталь і можливості зменшення політичних ризиків", - указується у звіті банку, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
Разом з тим, відповідно до оцінок експертів банку, поновлення економічного зростання в четвертому кварталі 2009 року можливо з урахуванням прийняття парламентом антикризового пакета законів, очікуваного поновлення глобального попиту на сталь із другого півріччя 2009 року, поліпшення конкурентних переваг України внаслідок девальвації гривні.
Крім того, позитивний вплив на економіку країни зробить приплив інвестицій від великих приватизаційних продажів в 2009 році і необхідність фінансувати проекти з розвитку інфраструктури для футбольного Чемпіонату Євро-2012.
У документі також відзначається, що погіршення прогнозів зростання ВВП пов'язане із ситуацією на світовому ринку сталі, відповідною динамікою сталеливарного виробництва та зменшенням обсягів будівництва.
"Українські сталеливарні виробники майже не бачать попиту на свою продукцію як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Ціни на сталеливарну продукцію, що поставляється із країн СНД, упали зі свого максимального рівня в червні 2008 року до цифр, які спостерігалися наприкінці 2006 - на початку 2007 року. Українські виробники сталі повідомляють про майже повну зупинку своїх основних виробничих потужностей", - указується у звіті.
За оцінкою експертів банку, скорочення виробництва сталі також негативно вплине на результати інших секторів економіки, зокрема, у транспортній сфері.
При цьому, відповідно до звіту, нездатність реального сектора економіки залучити фінансування та очікуване зниження обсягів продажів ведуть до того, що компанії заморожують свої інвестиційні проекти на наступні один-два роки.
Серед наслідків кризи у звіті також називається безробіття. "Державні чиновники прогнозують, що близько 0,5 млн осіб можуть втратити роботу до кінця цього року, таким чином, рівень безробіття зросте до 8,5% з 6,5% наприкінці першого півріччя 2008 року", - говориться в документі.
У той же час, відповідно до звіту, загроза дострокових парламентських виборів у найближчі три-чотири місяці і президентські вибори, призначені на початок 2010 року, дозволять утримати реальні доходи населення на одному рівні або злегка підвищити їх у найближчі рік-півтора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас