Точка зору: Фінансова криза приведе до уповільнення зростання українського страхового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Фінансова криза приведе до уповільнення зростання українського страхового ринку

732
Фінансова криза буде сприяти уповільненню зростання страхового ринку України, повідомив голова страхової групи "Ільїчівська" (Київ) Юрій Гришан.
При цьому він відзначив, що багато чого буде залежати від глибини кризи та адекватності заходів уряду з її подолання.
Як відзначив Ю.Гришан, скорочення виробництва на багатьох підприємствах приводить до перегляду їхнього бюджету з метою економії і, як правило, однією зі статей, на якій це особливо відображається, є страхування. Крім того, багато підприємств змушені йти на скорочення робочого тижня і зменшення заробітної плати, а, виходить, при плануванні сімейного бюджету працівників кошти на страхування можуть не передбачатися.
Крім того, вважає експерт, на класичному страховому ринку також негативно відіб'ється скорочення обсягів кредитування, а, отже, значне зменшення обсягів по такому успішно розвиненому каналу продажів як банкіншуранс.
За його словами, зберегти незначне, але зростання страхового ринку дозволить активізація впровадження в Україні обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
Ю.Гришан також висловив думку, що наслідки кризи особливо позначаться на компаніях, що ставили передусім завоювання ринку, незважаючи на фінансовий стан, шляхом демпінгу і виплат високих комісійних, - сьогодні багатьом з них буде нелегко виконувати свої зобов'язання перед клієнтами.
"Я відразу, ще з 2005 року, обрав іншу стратегію. Торік ми приросли на 65%, цього року ми вибрали трохи більш скромні темпи зростання: 24% по валовому доходу і 26% - по чистому. Ми робили портфель диверсифікованим настільки, щоб він був якомога менш ризиковий", - сказав Ю.Гришан.
За його словами, пріоритетом у діяльності обох компаній, що входять у групу "Ільїчівська", було створення великого запасу стійкості. "У нас сьогодні ліквідних активів набагато більше, ніж потрібно для підтвердження технічних резервів. Так, технічні резерви СТ "Ільїчівське" сьогодні становлять 34 млн грн, а тільки ліквідні активи, якими можна підтверджувати резерви, - 58 млн грн, і це без серйозного заділу з підтвердження перестрахуванням", - сказав він.
За словами експерта, за підсумками дев'яти місяців коефіцієнт ліквідності активів ризикової компанії становить 114%, лайфової компанії ще більш високий - 167%. "Ми виграємо в цьому випадку при роботі з банками, яким сьогодні особливо потрібний стійкий партнер", - додав Ю.Гришан.
"Що стосується скорочення штату співробітників, що зараз спостерігається в багатьох компаніях, то в нас у цьому немає необхідності, тому що спочатку робилася ставка на те, щоб менше набирати людей, але більше їм платити", - підкреслив він.
"З вищесказаного можна зробити висновок, що керівництво компанії з самого початку вибрало правильну стратегію діяльності, що мінімізує ризики при фінансовій кризі, - додав Ю.Гришан.
Він також повідомив про плани компанії продовжувати розвиток агентської мережі. "Створення у всіх містах, де ми присутні, такої ж успішної мережі лайфових агентів як у Маріуполі", - відзначив він.
За словами Ю.Гришана, частка страхування ризиків ММК ім. Ілліча як підприємства, що є основним акціонером обох страхових компаній, у загальному обсязі зібраних премій становить 8,85%. Тому для ризикової компанії це не робить вирішального впливу на її бізнес.
У СГ "Ільїчівська" входять ВАТ Страхове товариство "Ільїчівське", що спеціалізується на ризиковому страхуванні і Страхова компанія "Ільїчівська"- на добровільному страхуванні життя.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас