Банкіри: Курс гривні у листопаді буде коливатися у межах 5,5-6,0 грн/1 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Курс гривні у листопаді буде коливатися у межах 5,5-6,0 грн/1 дол.

Валюта
3150
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в листопаді, найімовірніше, буде коливатися в межах 5,5-6,0 грн/$1, вважають українські банкіри.
"Зниження нижче 5,5 грн/$1 малоймовірно і, швидше за все, буде розцінено учасниками ринку як цікава можливість купити "дешевий" долар. У цілому місяць торгів на валютному міжбанку, швидше за все, пройде на рівнях біля 5,8 грн/$1 з коридором 5,5-6,0 грн/$1", - сказав начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
Разом з тим, за його словами, у листопаді можлива третя хвиля "атаки на гривню" і зниження курсу аж до 6,5 грн/$1. "Однак це буде гарна можливість вигідно продати долари", - відзначив він.
"З урахуванням дефіцитного грошового ринку і стихання ажіотажного попиту на американську валюту, коливання курсу долара поблизу позначки 5,8-6,0 грн/$1 є цілком імовірним сценарієм на листопад", - сказав аналітик блоку "Казначейство і ринки капіталу" Альфа-Банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.
За його словами, жорстка корекція валютної політики Національного банку України (НБУ) минулого тижня стабілізувала ситуацію на ринку і сприяла зменшенню панічних настроїв: у п'ятницю (31 жовтня) Нацбанк продав $36 млн (купив - $8 млн), тоді як 30 жовтня регулятору довелося продати $500 млн.
Як повідомлялося, протягом останнього тижня Нацбанк зміцнює курс своїх інтервенцій на міжбанку, але продає валюту без обмеження обсягів. У вівторок НБУ заявив про готовність продавати валюту за курсом 5,82 грн/$ і купувати по 5,78 грн/$, тоді як у понеділок - 5,85 грн/$1 і 5,80 грн/$1 відповідно. Протягом жовтня курс інтервенцій Нацбанку на міжбанку змінювався в межах 5,00-6,05 грн/$1.
За словами О.Вєдєнєєва, на ринку як і раніше спостерігається більш низька пропозиція валюти з боку основних експортерів (металургійних підприємств) у порівнянні з літнім періодом. У той же час він відзначив, що в останні дні попит на долар також "притих" і перестав бути настільки ажіотажним, як ще тиждень тому.
"Головними причинами даної зміни стали і дефіцит гривневих ресурсів, і заборона НБУ на розширення валютного кредитного портфеля, і заходи регулятора зі стримування панічних настроїв на ринку", - підкреслив аналітик Альфа-Банку (Україна).
Разом з тим, за його словами, утримання курсу на рівні менше 6 грн/$1 вимагає подальшої підтримки Нацбанку.
"За допомогою чергових інтервенцій НБУ здатний задовольняти виникаючий дисбаланс між попитом та пропозицією американської валюти за рахунок власних валютних резервів. Крім того, дефіцитні гривневі ресурси допоможуть Нацбанку втримувати курс у діапазоні, близькому до 6,0 грн/$1, за рахунок невеликих продажів долара. У цьому місяці мають бути великі платежі в бюджет по квартальних податках, що повинно вилучити із системи порядку 5-6 млрд грн. Це повинно ще більше послабити попит на долар", - підкреслив О.Вєдєнєєв.
У зв'язку із цим він нагадав, що очікуване одержання кредиту від Міжнародного валютного фонду дозволить Нацбанку відшкодувати обсяг резервів після витрат на стабілізацію курсу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас