Олійним заводам уріжуть насіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олійним заводам уріжуть насіння

Аграрний ринок
960
На найближчому засіданні уряд розгляне питання стабілізації ситуації на ринку соняшникової олії. Зокрема, розглядається варіант установлення мінімальних закупівельних цін на соняшник. А роботу переробників буде контролювати Антимонопольний комітет - на сьогоднішньому засіданні з учасниками ринку відомство зажадає зниження цін на олію, зроблену із соняшника врожаю поточного року.
Уряд має намір розробити низку заходів для підвищення цін на соняшник на внутрішньому ринку і відрегулювати експортну політику відносно сировини. За словами міністра АП Юрія Мельника, на даний момент закупівельна ціна на соняшник нижча від собівартості. "Ми виходимо на збиток. На сьогоднішній день соняшник закуповується за ціною 950-1150 грн. при середній собівартості 1700 грн.", - додав міністр. При цьому, на думку міністра, установлення мінімальної закупівельної ціни на соняшник є не кращим виходом із ситуації. Крім того, не виключений новий виток перевірок виробників і моніторингу торговельних мереж. На думку Юлії Тимошенко, на сьогоднішній день ціна соняшникової олії в роздробі не відповідає ціні сировини, вартість якої в порівнянні з минулим роком упала в три рази. "При цьому ціни на готову продукцію в супермаркетах залишаються незмінно високими. Для мене незрозуміла така ситуація, така цінова диспропорція", - сказала прем'єр. Зокрема, Антимонопольний комітет сьогодні повинен прийняти кілька регулюючих заходів щодо рівня цін на соняшникову олію із соняшника нового врожаю.
Вимагаючи зниження цін на готовий продукт, чиновники мають намір лібералізувати експорт соняшника. За словами голови аграрного комітету парламенту Миколи Присяжнюка, профільний комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин підтримує пропозицію Міністерства аграрної політики України про введення тимчасового скасування на 2008/09 МР вивізного мита на експорт насіння соняшника. Проти цього заходу категорично виступають переробники, які просять уряд не змінювати правила роботи на масложировому ринку, особливо в умовах світової фінансової кризи. Як відзначають фахівці промислової групи "Креатив", збільшення пропозиції соняшника на світовому ринку за рахунок поставок з України може привести до обвалу цін на ньому і, як наслідок, значного зниження вартості соняшникової олії.
"Вітчизняні масложирові підприємства, які випускають набагато більше соняшникової олії, ніж споживає український ринок, не зможуть поставляти свою продукцію на експорт і будуть змушені зупинити виробництво", - заявляють у компанії. Зі свого боку, аграрії ремствують на свідомо занижені закупівельні ціни МЕЗ і висловлюють готовність продавати сировину внутрішньому переробнику за умови підвищення цін до ринкового рівня. Однак в умовах мораторію на видачу банківських кредитів ресурсів для підвищення цін переробні підприємства можуть не знайти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас