Єврокомісія: Криза далека від завершення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Криза далека від завершення

Казна та Політика
1909
За оцінками Єврокомісії, у третьому кварталі сукупний валовий продукт як зони євро, так і ЄС у цілому скоротився. Для країн зони євро це вже другий квартал, коли економічне зростання - негативне. У таких випадках говорять про технічну рецесію.
"Ситуація на ринках залишається хиткою, криза далека від завершення. Це означає ослаблення економіки, криза підсилює макроекономічний дисбаланс у багатьох країнах. Але є й дещо позитивне: ослаб інфляційний тиск, знизилися ціни на паливо. Втім, деякі економісти також пов'язують уповільнення інфляції зі значним падінням внутрішнього попиту", - пояснив єврокомісар з фінансів Хоакін Альмунія.
Як повідомляє Euronews, цього року економіка єврозони, за підрахунками Єврокомісії, виросте всього на 1,1%. Наступного року зростання буде віртуальним - біля нульової позначки (0,1%). Аналогічні показники й у Євросоюзу в цілому. Причому в трьох країн ЄС - Ірландії, Естонії і Латвії - ВВП скоротиться вже цього року.
Невтішні макроекономічні показники Європи, на думку більшості аналітиків, переконають Європейський центробанк знову знизити базові ставки по кредитах, як це вже зробили США. На такий крок може піти і Банк Англії.
Нагадаємо, 29 жовтня Федеральна резервна система США знизила базову ставку до 1%. У такий спосіб монетарна влада показала, що має намір і далі здешевлювати кредити, щоб допомогти фінансовій системі відновитися після кризи.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас