Сьогодні відбудуться вибори президента США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні відбудуться вибори президента США

Казна та Політика
1018
Сьогодні, 4 листопада 2008 р., відбудуться вибори 44-го за рахунком президента США. Першими відкриються виборчі ділянки у ряді східних штатів - Вермонті, Джорджії, Південній Кароліні, Кентуккі, Індіані та Віргінії. Далі процес волевиявлення піде уздовж країни до західного побережжя США, а замикати його за часом буде штат Гавайї.
Всього на пост керівника країни претендують 7 кандидатів, проте, по тій, що склалася в результаті двопартійної системи в країні традиції, основна сутичка за пост розвернеться між двома з них - республіканцем і демократом.
Фаворитом на даний момент є кандидат від Демократичної партії, 47-річний сенатор від штату Іллінойс Барак Хусейн Обама, який йде в команді з потенційним віце-президентом Джозефом Байденом. За даними передвиборних опитів громадської думки останнім часом він вибився в упевнені лідери гонки, користуючись підтримкою приблизно 50% опитаних і стабільно випереджаючи свого головного опонента в середньому на 7-11%. У разі своєї перемоги на виборах Б.Обама може стати першим темношкірим президентом США.
Іншим серйозним претендентом на пост президента є кандидат від Республіканської партії, 72-річний сенатор від штату Аризона Джон Маккейн, який йде в парі з кандидатом на пост віце-президента Сарою Пейлін. За останній час він то скорочував, то збільшував відставання від Б.Обами, проте за останні тижні йому так і не вдалося вибитися в лідери передвиборчої гонки. Проте сам кандидат-республіканець не сумує, і стверджує, що його відставання від суперника нібито набагато менше, ніж про те повідомляють ЗМІ. У разі свого обрання Дж.Маккейн стане найстарішим президентом США в історії.
Рештою кандидатів на пост президента є колишній радіоведучий Алан Кейес, відомий захисник прав споживачів Ральф Нейдер, екс-конгресмен Роберт Барр, кандидат від партії "зелених" Синтія Маккинні, а також релігійно-консервативний кандидат від Конституційної партії Чак Болдуїн. Проте шанси кого-небудь з них стати 44-м президентом США є виключно умоглядними - за традицією, такі кандидати (тобто не від республіканської або демократичної партій) набирають за підсумками виборів декілька відсотків голосів.
Вибори в США вважаються такими, що відбулись, якщо на виборчі ділянки прийдуть 25% виборців, що мають право голосу. Тим часом, до справжнього моменту вже близько 17% американських виборців скористалися своїм правом проголосувати достроково; опити громадської думки свідчать, що більшість з них (більше 50%) проголосували за Б.Обаму, тоді як за Дж.Маккейна нетерплячі виборці віддали лише 35% своїх голосів.
Нагадаємо, що американський президент обирається на чотирилітній термін шляхом непрямих, двохступенчатих виборів. Голосування проходить в 50 штатах, де виборці голосують за того або іншого кандидата. Після підрахунку голосів в кожному конкретному штаті визначається кандидат, що набрав максимальну кількість голосів виборців. Саме йому дістаються всі електоральні голоси (т.з. "голоси вибірників"), закріплені за кожним з штатів пропорційно населенню, що живе в нім. Всього голосів вибірників 538; остаточний переможець президентських виборів визначається простою більшістю з цих голосів. Таким чином, цілком можлива ситуація, коли кандидат в президенти може набрати більшу кількість голосів виборців (у абсолютному численні), але програти по сумі голосів вибірників.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас