Експерти: Курс гривні до долара на міжбанку у листопаді буде залежати від дій НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Курс гривні до долара на міжбанку у листопаді буде залежати від дій НБУ

Кредит&Депозит
2325
Курс гривні до долара на міжбанківському валютному ринку в листопаді буде залежати від дій Національного банку України (НБУ), вважають експерти.
"НБУ зможе найближчим часом зміцнити курс на міжбанку до 5,5 грн/$1, як бажає уряд: тепер ринок саморегулюється в межах купівлі-продажу і для підтримки курсу не будуть потрібні дуже великі інтервенції НБУ", - вважає голова правління банку "Хрещатик" (Київ) Дмитро Гриджук.
"Основний вплив на курс зроблять дії НБУ - як прямі (інтервенції), так й опосередковані, пов'язані з обмеженням пропозиції гривні. Без втручання НБУ можна чекати ослаблення гривні до рівнів, зафіксованих у жовтні", - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
За його оцінкою, у цей час гривня переоцінена.
"Технічно Нацбанк може підтримувати курс своїми інтервенціями досить тривалий період, але питання скоріше в доцільності. Я вважаю, що для врегулювання зовнішньоторговельного дисбалансу нинішня гривня усе ще переоцінена", - сказав експерт.
Голова правління УБРП (Київ) Костянтин Полосков також вважає, що НБУ здатний втримати курс на поточному значенні на міжбанківському ринку в листопаді.
"У листопаді НБУ може тримати курс на рівні до 6 грн/$1, для цього буде потрібно $5-7 млрд для інтервенцій, ці кошти в нього є навіть без кредиту МВФ. Але з погляду економіки цього робити не можна, курс потрібно відпустити, і фіскально обмежити надходження в країну некритичного імпорту. Банкам треба реструктуризувати зовнішню заборгованість, а не купувати для погашення зовнішніх боргів долари на міжбанку", сказав банкір.
К.Полосков не виключає ймовірність девальвації гривні під кінець року до 10 грн /$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас