Квартири у Москві готові продавати за півціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартири у Москві готові продавати за півціни

Нерухомість
1631
За твердженнями низки московських агентств житлової нерухомості, оптовий покупець сьогодні може одержати від великих забудовників знижку 30%, і навіть 50%. Девелопери вкрай потребують готівкових коштів: у них зараз проблеми із кредитуванням у банках, а треба завершувати хоча б початі проекти.
Наприклад, топ-менеджер однієї ріелторської компанії розповів, що йому надійшло 3 звернення від забудовників відомих комплексів із пропозицією придбати квартири оптом. Будівельники готові були віддати метри в 2 рази нижче від ринку: при початковій ціні $7000 за 1 кв. м ріелтору пропонували купити по $3000-3500. Мова йшла про квартири в недавно побудованих будинках на Мічурінському проспекті, Ленінському проспекті і проспекті Вернадського.
Однак, незважаючи на настільки привабливий дисконт, ріелтори не поспішають скуповувати квартири - сьогодні цей актив може виявитися ризикованим. Купівельний попит знижується.
Так, за даними Асоціації будівельників Росії (АСР), у середньому по країні обсяг попиту впав на 40-60%. Правда, голова АСР Володимир Пономарьов повідомив, що поки не може назвати ці регіони.
У Москві, говорять ріелтори, взагалі практично нульовий рівень угод. Продати швидко нічого не можна, цінові орієнтири втрачають актуальність. Іншими словами, девелоперам зовсім важко.
Кілька днів тому керівник аналітичного агентства "Індикатори ринку нерухомості" Олег Репченко сказав, що проблеми з ліквідністю для забудовників можуть вирішитися дуже швидко і просто - зниженням ціни на 25-30% для кінцевого покупця. "Це залучить потенційних вкладників у нерухомість та вб'є відразу двох зайців: девелопери дістануть вільні кошти для будівництва нових об'єктів, а зрослий попит на квартири спричинить у майбутньому черговий стрибок цін на нерухомість", - пояснив Репченко.
Однак зараз девелопери готові давати знижку винятково оптовим покупцям - ріелторам. Їм простіше уступити півціни посередникові, але не 25-30% кінцевому споживачеві, навіть притому, що останній варіант міг би вирішити їхні проблеми з готівкою.
Недавно представник одного зі столичних забудовників заявив, що зниження цін настільки невигідно, що вони краще збільшать частку держзамовлення на запропонованих "драконівських" умовах. Чому?
На думку експертів ринку, девелопери намагаються щосили зберегти інвестиційну привабливість нерухомості. Адже ще недавно квартири нерідко купували не для того, щоб у ній жити, а щоб продати через рік-два із пристойним наваром. Це й було основною причиною невтримного зростання цін.
Для того, щоб "бульбашка" на ринку нерухомості не здулася, девелопери зараз готові трохи попрацювати собі на шкоду, але, як говориться, "під столом", щоб кінцевий споживач нічого не помітив. Забудовники досить цинічно заявляють громадянам, що не радять турбуватися тим, хто чекає від кризи послаблення, щоб вирішити свої житлові проблеми.
Визнаючи, що будівництво будинку обходиться в багато разів дешевше, ніж його продажна вартість, вони, проте, не збираються опускати ціни.
І роблять це за прямої участі держави. Нагадаємо, що для нібито підтримки будівельної галузі держава оголосила, що виходить на ринок як покупець. На викуп може бути направлено до 100 млрд рублів, основним джерелом додаткового фінансування стане Фонд сприяння реформуванню ЖКГ.
З погляду звичайного громадянина, подібні дії чиновників виглядають просто злочинними. Тільки намітилася тенденція для зниження вартості житла, що як було, так і залишається недоступним для більшості росіян, так ні - держава робить все можливе, щоб ціни не опустилися.
Ситуація така, що, навіть продаючи об'єкти державі за мінімальними цінами, девелопери не залишаться у збитку. Адже мова йде про великий опт. До того ж за рахунок грандіозних прибутків минулих років накопичений "жирок". Кілька тижнів тому широка журналістська громадськість (хто з обуренням, хто - з реготом) обговорювала лист одного торговця нерухомістю із проханням про співчуття та підтримку. Дійсно, коли найбагатші люди волають про допомогу - це можна розцінити або як волаючу нахабність, або як клінічну простоту. Громадськість постібалась і забула. Але виявилося, що лист дійшов до адресата: допомога прийшла.
Так що найближчим часом житло явно не стане доступним. Навіть імовірне зниження на 15% (зараз експерти говорять, що це - максимальне зниження) означає, що "одиничка" у Москві ціною 7 млн руб. буде коштувати 6 млн. Або 12,5 років роботи із пристойним окладом 40 тисяч рублів, без їжі, питва та інших витрат.
За матеріалами:
Newsland
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас